Pátek, 29. března 2024

Pohyby - za tajemstvím hlubinných procesů Země

Expedice českých vědců za polární kruh je tématem nového dokumentárního filmu, který vyrobilo Středisko společných činností AV ČR společně s Ústavem struktury a mechaniky hornin AV ČR za finanční podpory Akademie věd ČR.

Pohyby - za tajemstvím hlubinných procesů Země

Vypravit se s českými geology do pustých krajů souostroví Špicberky bylo pro tvůrce dokumentu výzvou. ,,Důkladná příprava byla nutná. Museli jsme se připravit na natáčení v extrémních podmínkách. Počasí k nám naštěstí ale bylo velmi milosrdné," říká kameraman Tomáš Kopecký. Režisérka filmu Martina Spurná dodává: ,,Na strach z medvědů při natáčení zapomenete, ale neustálá zodpovědnost je na místě." Populárně-naučný dokument měl premiéru 16. května na 50. ročníku festivalu Academia film Olomouc. Zhlédnout jej můžete 4. 6. v kině Ponrepo v Praze v rámci Jarní exkurze do světa vědy.

Čtyřčlenný výzkumný tým se pod vedením ředitele Ústavu struktury mechaniky hornin AV ČR (ÚSMH) RNDr. Josefa Stemberka, CSc., zabývá na Špicberkách již šest let měřením pohybů na tektonických zlomech a problematikou rozsáhlých skalních řícení. Spolupracuje při tom s polskými kolegy z Geofyzikálního ústavu Polské akademie věd, kteří spravují stanici Hornsund, ležící v oblasti jihozápadních Špicberk. Česká výprava pracuje pod polárním kruhem obvykle tři až čtyři týdny v roce, po zbytek roku má monitorování osazených přístrojů na starosti polská strana, která je na stanici přítomná trvale.

Při měření geologové nachodí i najezdí stovky kilometrů na sněžných skútrech i motorových člunech. ,,Základním pravidlem při přenocování ve stanu ve volné přírodě je, že minimálně jeden člověk musí hlídat a dát signál ostatním, pokud by se medvěd někde objevil. Lidé se pak pokusí medvěda nejdříve zahnat hlukem, případně signálními světlicemi. Většinou se medvěd vzdálí. Střelba na zvíře je až poslední možnost, jak se před ním zachránit," vysvětluje Stemberk. Divák se může do této drsné krajiny přenést, obdivovat přírodní krásy, ale také nahlédnout vědecké práci ,,pod pokličku". Pokud máte pocit, že stojíte nohama na pevné zemi, během filmu zjistíte, že tomu tak vůbec není.


,,Výzkum, který film přibližuje konkrétními aktivitami zúčastněných vědců, zapadá do úsilí Akademie věd ČR využít výsledků špičkového základního výzkumu k řešení problémů společnosti. Monitorování a interpretace rychlých změn v důsledku ústupu ledovců na Špicberkách přispívají k prohloubení znalostí o procesech, které se podílely i na vytváření krajiny v Česku. V rámci Strategie AV21 se právě těmto problémům věnuje program Přírodní hrozby, koordinovaný dr. Stemberkem," říká místopředseda Akademie věd ČR RNDr. Jan Šafanda, CSc.

Podrobnosti o filmu zde.

Rozhovor s režisérkou Martinou Spurnou zde.

Připravily: Středisko společných činností AV ČR, Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR a Odbor mediální komunikace Kanceláře AV ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů