Pátek, 29. března 2024

Ukrajinské sušičky obilí instalují kotle na biomasu

Ukrajinské sušičky obilí instalují kotle na biomasu

Stávající politická situace a stále rostoucí cena dovozního plynu (v 1.Q 2015 bude platit Ukrajina 365 USD za 1 tis. m3) nutí hledat způsoby snížení spotřeby ­energií, především cestou modernizace sušiček, které se postupně převádějí na alternativní paliva.

V současnosti funguje na Ukrajině přes 800 obilných skladů o celkové kapacitě cca 55 mil. t, což je téměř dvakrát méně, než je letošní úroda. Odhadem cca 70 % ukrajinských elevátorů bylo spouštěno do provozu v době bývalého Svazu, takže nyní většina betonových sil a skladů pro podlahové skladování vyžaduje opravy. Rovněž tak potřebuje naléhavou modernizaci další zastaralé zařízení, jako jsou sušičky obilí, dopravní a ­separační jednotky. Účastníci trhu jsou nicméně přesvědčeni, že po modernizaci a za včasné údržby mohou betonová sila a podlahové sklady­ posloužit dalších několik desítek let.

Většina domácích elevátorů je vybavena plynovými sušičkami obilí. Pouze 6-8 % obilí se suší teplem ze spalování biomasy (sláma, dřevěné pelety, brikety, dřevěné třísky). Hlavním důvodem, který motivuje hospodářství k postupnému pořízení sušiček na spálení biomasy, je levné palivo. Výrobní cena pro snížení o 10 % vlhkosti 1 t obilí v plynové sušičce činí 100 UAH (cca 5 EUR). V případě použití kotle na tuhé palivo, např. slámu, nepřesahují náklady 10 až 11 UAH (cca 0,5 EUR). Nejúčinnější ­je přechod na biomasu pro elevátory v rámci zemědělským holdingů nebo pro sušičky v závodech na výrobu oleje. Podle odborníků není však účelné úplně omezit spotřebu plynu u velkých elevátorů, naopak má smysl instalovat kotle na pevná paliva jako dodatečný tepelný zdroj. Účastníci trhu prognózují v r. 2015 poptávku po sušičkách, které pracují na dva nebo tři druhy paliva.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Kyjevě

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů