Čtvrtek, 28. března 2024

V zaniklé obci se po šedesáti letech bude péct chleba

V zaniklé obci se po  šedesáti letech bude péct chleba

V prostoru zmizelé obce Zastávka u Uhelné na Javornicku vznikne během června nová chlebová pec. Účastníci kurzu přírodního stavění pod vedením zkušeného kamnáře naučí, jak si postavit funkční hliněnou pec. Ta pak bude sloužit při vaření jídla pro dobrovolníky, kteří se zde pečují o záchranu starých ovocných sadů, ale také umožní kurzy pečení domácího chleba pro širokou veřejnost. Ten první proběhne v srpnu tohoto roku.

"Život do tohoto nádherného místa vracíme už osmým rokem" říká Tomáš Hradil, předseda Regionálního centra Hnutí Brontosaurus, které se o ovocné sady a prostor zaniklé obce stará, "jezdí nám sem spousta lidí pomáhat s péčí o krajinu a možnost upéct si vlastní chleba nám přišel jako krásný symbol, toho, že už zde nejsou jen ruiny, zanedbané stromy a kopřivy, ale že to tu žije. A taky budeme moc lépe krmit dobrovolníky, kteří celý den pracují."

Zároveň plánují využít vzrůstajícího zájmu o pečení domácího chleba a přímo v prostoru Zastávky pořádat kurzy pro domácí pekaře. "Kdo se to naučí v poněkud punkových podmínkách, zadělávat rukama a péct v peci na dřevo, tomu to pak s elektřinou a snadno regulovatelnou troubou půjde doma samo" vysvětluje Zuzana Ouhrabková, která kurz "Upeč Chleba" povede. " A zároveň je to příležitost přijet k nám, přespat v slaměném domě a propadnout kouzlu Rychlebských hor," dodává.

Potřebné peníze na kurzy nazvané "Postav pec" a "Upeč chleba" chtějí Brontosauři vybrat pomocí crowdfundingu ve kterém svým podporovatelům nabízí jak účast na kurzu, tak třeba možnost ubytovat se v přírodních domcích a nebo třeba pečený čaj z ovoce ze starých odrůd, které zůstaly zachovány právně na Zastávce.

https://www.startovac.cz/projekty/postav-pec-upec-chleba/


Dodatečné informace


Zaniklá obec Zastávka


Stillstand/ Zastávka byla založena roku 1735, stálo v ní 12 domů a žilo zde až 70 lidí. Po druhé světové válce se do obce, jejíž obyvatelstvo zařazeno do odsunu nastěhovaly jen dvě české rodiny, ale noví obyvatelé zde nevydrželi dlouho. V roce 1963 obec úředně zanikla. Po roce 2007 zde Hnutí Brontosaurus Jeseníky zřídilo jedno ze svých školicích středisek a za pomoci dobrovolníků zachránilo ve zdejších sadech řadu cenných odrůd jabloní, které byly dříve pěstovány v podhorských oblastech Jesenicka. Pomocí metod přírodního stavění zde vznikl domek ze slámy a hlíny tzv. Hobitín, pase se zde stádečko ovcí, přes léto je na zdejší pramen připojení přírodní sprcha a elektřinu zajišťuje několik solárních panelů.

http://www.zanikleobcejesenicka.cz/index.php/zastavka-stillstand

Právě cesta na Zastávku byla leitmotivem putování Jaroslava Rudiše a Martina Beckera v rozhlasovém dokumentu - jeho záznam je k dispozici zde http://www.rozhlas.cz/vltava/dokument/_zprava/stillstand-zimni-cesta-na-konec-sveta--1444108


Hnutí Brontosaurus Jeseníky

Vzniklo v roce 2000 jako nenápadná dobrovolnická iniciativa mládeže. Dnes má za sebou desítky opravených pramenů, kapliček, křížů a stovky akcí. V rámci svého ústředního programu Cesta ke kořenům vybudovalo například Naučnou stezku Vincenze Priessnitze nebo Naučnou stezku Živé vody, která se nachází na Studničním vrchu nad jesenickými lázněmi. V lokalitě Zastávka u Uhelné pečuje o sady se starými odrůdami ovocných stromů. V poslední době rozšířilo své aktivity také do lokality bývalého areálu vojenské posádky v Mikulovicích. Hnutí Brontosaurus Jeseníky vydalo několik publikací, naposledy o zaniklých osadách na Jesenicku.
https://www.facebook.com/HnutiBrontosaurusJeseniky http://www.jeseniky-brontosaurus.cz/

Organizátoři

Tomáš Hradil

Předseda jesenických Brontosaurů.V roce 2000 založil na rodném Jesenicku pobočku Hnutí Brontosaurus a vede ji dodnes. Za tu dobu se zde uspořádaly desítky víkendových akcí a prázdninových kurzů, kterými prošly stovky mladých lidí. Je členem strany Zelených a zastupitelem města Jeseník.
http://www.ucimesepribehy.cz/pribehy/tomas-hradil/jsme-do-urcite-miry-soucasti-ostatnich.-kdyz-jsme-stastni-a-cinorodi,-prenasime-to-do-okoli

Zuzana Ouhrabková

Pochází z Prahy, ale čím dál tím častěji se vrací na Jesenicko, kde od září bude koordinovat projekt společnosti Post bellum ,,Příběhy našich sousedů". Pečení chleba se věnuje alespoň pět let intenzivně a souvisí s její fascinací fermentovaných pokrmů. Také o tom píše blog http://zkvaseno.blogspot.cz/ .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů