Pátek, 19. dubna 2024

Těžba zemního plynu způsobuje v Holandsku zemětřesení

Těžba zemního plynu způsobuje v Holandsku zemětřesení

Nejvyšší nizozemský soud nařídil pozastavit těžbu zemního plynu v okolí jedenáctitisícového městečka Loppersum, které se nachází v nejsevernější provincii Groningen. Reagoval tak na sílící protesty občanských iniciativ poukazujících na stále častější a silnější lokální zemětřesení vyvolávané právě rozsáhlou těžbou na jednom z nejbohatších západoevropských nalezišť.

Zemní plyn se začal v provincii Groningen těžit v roce 1963 a těžba tam postupně stoupala až na 50 miliard krychlových metrů. Tamní obyvatelé přitom stále častěji se znepokojením pozorovali otřesy půdy. Seismologové uvádějí, že v lokalitě Loppersum se během uplynulých dvou let země třese v průměru každý třetí den. Na četných domech jsou již trhliny, které se stále zvětšují. Praskliny se objevily i na historicky cenných freskách ve starobylém loppersumském kostele.

Místní samospráva v Loppersumu uvádí, že je nutné zpevnit kolem 30 tisíc budov, což by ale přišlo až na šest miliard eur.

Nizozemská státní společnost Gasunie, soukromé firmy Royal Dutch Shell a americký ExxonMobil podle Úřadu pro bezpečnost (Dutch Safety Board) léta ignorovaly nebezpečí, které obyvatelům v souvislosti s intenzivní těžbou zemního plynu v provincii Groningen hrozí. Ale zastavit je definitivně není možné, neboť na tomto palivu v Nizozemsku závisejí statisíce domácností a do státního rozpočtu plyne několik desítek miliard eur ročně.
Těžební pole v Groningenu patří k nejvydatnějším v celé západní Evropě. Nizozemsko loni vytěžilo kolem 70 miliard krychlových metrů zemního plynu, z toho připadalo na Groningen přes 60 procent, vyplývá z údajů nizozemského ministerstva hospodářství. Vláda v Haagu podle ministra hospodářství Henka Kampa do konce letošního června rozhodne, zda celkovou těžbu neomezí na maximálních 35 miliard krychlových metrů. Ale to by znamenalo zvýšit jeho dovoz, především z Ruska.

Nejvyšší soud uvedl, že těžbu v původním rozsahu povolí, pokud by bylo vážně ohroženo zásobování palivem jak pro domácí trh, tak na export. Nizozemský plyn odebírají hlavně Německo, Belgie a Británie.

www.handelsblatt.com

www.handelsblatt.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů