Úterý, 23. dubna 2024

Američané objevují kouzlo hmyzí gastronomie

Američané objevují kouzlo hmyzí gastronomie

Skáčou, lezou, štípou - a čím dál častěji končí na talíři. Stále větší množství podniků ve Spojených státech nabízí strávníkům hmyzí menu a snaží se lidi přesvědčit o zásadních výhodách konzumace červů či brouků pro lidské zdraví i ekologii planety. Ve společnosti, kde jsou lidé spíše zvyklí brouka zamáčknout než ochutnat, to ale mohou mít pionýři hmyzí gastronomie těžké, píše agentura AP.

Když budete jíst brouky místo krav, pomůžete ušetřit půdu, potravu a vodu, která je potřebná k chovu skotu. A budete jíst zdravě, lákají ke změně jídelníčku podnikatelé, kteří se vrhli na nový byznys. Cílí především na lidi ochotné experimentovat, kterých zatím není moc.

"Našim záměrem je nabídnout lidem v rámci trhu s potravinami jiný druh proteinů... Největším úkolem, který je před námi, je přesvědčit další lidi, aby naše jídlo ochutnali," říká šéfová hmyzího bistra Don Bugito (volně přeloženo Pan Brouček) v San Francisku Monica Martinezová. Do Kalifornie se snaží přenést některé pochutiny známé v jejím rodném Mexiku a nabízí Američanům speciality jako slané cvrčky s čokoládovou polevou nebo pikantně kořeněné červy.

Do jejích specialit se však pustí pouze odvážnější povahy, řada lidí nabídku s hrůzou v očích odmítne. "Popravdě to vůbec nechutná jako brouk. Chutná to jako křupavé kořeněné maso," řekla jedna z příjemně překvapených zákaznic Leslie Foremanová, která zkusila cvrčka s chili-limetkovou polevou. "Nemůžu říct, že bych to jedla každý den, ale je to zábava a je to v pohodě," dodala.

Pojídání hmyzu propaguje již několik let i OSN, podle níž jde o možnost, jak v mnoha zemích světa zlepšit výživu obyvatel, omezit produkci skleníkových plynů a vytvořit nová pracovní místa v podnicích produkujících "bezobratlé" potraviny.

Kalifornské podniky se ale nezaměřují jen na pochutiny, v nichž je přítomnost hmyzu na první pohled viditelná. Například cukrářství Bitty Foods z města Berkeley dodává do prodejen potravin pomerančovo - zázvorové sušenky vyrobené z mouky z rozemletých cvrčků. Podle vedoucí podniku Megan Millerové je v nich dvojnásobek proteinů a jen polovina cukru než v konvenčně vyráběných sušenkách. A navíc, v této nenápadné formě je prý cesta jak postupně přesvědčit Američany ke konzumaci hmyzu. "Lidi nejprve začnou zkoušet jíst hmyz v práškové formě, skrytý v potravinách, aby nebyl vidět, než se odhodlají učinit velký skok a jíst celé brouky," odhadla Millerová.

Přinejmenším výrobci potravin z hmyzu v USA v nich podle statistik vidí velký potenciál. Podnik Big Cricet Farms, "cvrččí farma" dodávající cvrčky ke konzumaci, zaznamenal v posledních měsících velký nárůst objednávek. V současnosti prodá do restaurací a bio obchodů 3600 kilo cvrčků měsíčně, poptávka je však daleko vyšší. "Rychlost, s jakou se noví lidé stávají ochotnými jíst brouky, je šílená," prohlásil šéf firmy Kevin Bachhuber, podle něhož farma hodlá co nejdříve zvýšit svou kapacitu na 11.300 kilo cvrčků měsíčně. Prý to však stejně bude stále málo, dodává AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů