Pátek, 29. března 2024

Ekologové hledají po Česku nová místa, kde by vznikla divočina

Ekologové hledají po Česku nová místa, kde by vznikla divočina

Ekologové chtějí najít v České republice nové území o rozloze asi 1000 hektarů, které by se mohlo v budoucnu stát divočinou. Ta by se navíc měla co nejvíce zpřístupnit široké veřejnosti. Území ponechané přirozenému přírodnímu vývoji nyní zabírá 0,3 procenta území ČR. Projekt nazvaný Česká divočina by tuto rozlohu mohl zvětšit na desetinásobek. Každý okres by do budoucna měl mít minimálně jedno území s divokou přírodou, tvrdí autoři projektu.

"Projekt má lidem ukázat, že i v České republice mohou být území, kde je volné přírodě ponechaná volná ruka a mohou tam lidé sledovat fascinující proměny přírody, a když budou mít trochu štěstí, tak i vzácné druhy zvířat, které se do české přírody vrací a žijí v divočině," řekl ČTK programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Na předběžném seznamu se zatím ocitlo 15 lokalit včetně čtyř vojenských prostorů - Dětic, Libavy, Doupovských hor a Boletic. Mezi další zařadili například Beskydy, Lužické hory a okolí, Jizerskohorské bučiny, Adršpach na Náchodsku nebo soutok Moravy a Dyje, jehož ochrana už nyní vzbuzuje spory. Vybraná místa má posoudit expertní skupina, která zpracuje studii. Řadu jich ale spravují Lesy ČR, které by zde musely přestat hospodařit.

Nezisková organizace získala na projekt dotace z norských fondů. Ideálně by mělo v budoucnu vzniknout 76 okresních "divočin". O tématu se už dlouho debatuje i mezi vědci a úředníky.

Aktivisté se nepřímo inspirovali nedávnou studií Spolkového úřadu pro ochranu přírody v Německu. Podle ní by se na území Německa měly rychleji rozšiřovat plochy ponechané přírodnímu vývoji bez zásahů člověka. Pro dvě třetiny Němců je příroda bez lidských zásahů lepší než upravená krajina.

Také postoj Čechů k ochraně tuzemské divočiny bude zjišťovat Masarykova univerzita (MU). "Připravujeme reprezentativní výzkum, kterým ukáže, jak se Češi dívají na divokou přírodu a přírodní rozmanitost. Zajímá nás také, jaké společenské skupiny a v jakých případech mají zájem podpořit ochranu volné přírody," řekl ČTK Jan Krajhanzl z Fakulty sociálních studií na MU.

Z České republiky kvůli zástavbě, zemědělství, výstavbě silnic a kácení lesů mizí rostliny i živočichové, podle přírodovědců je ohrožena třetina z 80.000 v ČR žijících druhů, stovky už vyhynuly. Denně ČR ztrácí výstavbou 24 hektarů půdy. Podle Koželouha by stačilo, kdyby Češi umožnili divokým zvířatům v krajině žít. "V tuto chvíli máme čtyři národní parky, jejichž jádrem jsou území a která jsou ponechána přírodě. Takových by mohlo být víc," dodal.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů