Pátek, 19. dubna 2024

Okříšky zjišťují, zda průsaky ze staré skládky neohrožují studny

Okříšky zjišťují, zda průsaky ze staré skládky neohrožují studny

Městys Okříšky zjišťuje, zda průsaky ze staré skládky skláren nepronikají lidem do studní. U samotné skládky, která je v kopci za Okříškami, bylo při minulých rozborech spodní vody z jednoho vrtu zjištěno zvýšené množství nebezpečného arzenu. Proto dnes nechalo vedení městyse kromě těchto vrtů odebrat vzorky vody i z několika studní u domů přímo v Okříškách, na straně nejblíže ke skládce. Výsledky budou za dva tři týdny, řekl dnes ČTK starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Spodní vodu u skládky zřejmě nikdo nekontroloval od roku 1997, sklárny mezitím zanikly. "I když vyjde, že ty studně nejsou zasažené, v což doufáme, určitý problém to je," uvedl starosta. Informace o skládce lidé z Okříšek dohledávali na úřadech. Pořád ale neví, kdo by se měl o starou skládku starat. "Tím, že tam nějaké uniky jsou, by se tím asi někdo měl zabývat. Je otázka, kdo," řekl Ryšavý. Městys se 2000 obyvateli má veřejný vodovod, na který by se případně majitelé studní mohli připojit.

Kaly z brusírny skla v nedalekých Brodcích byly naváženy někdy v 80. letech minulého století do lomu vzdáleného od Okříšek asi 1,5 kilometru. Provoz patřil Jihlavským sklárnám Bohemia, které v první polovině 90. let také provedly rekultivaci skládky. Byla překryta fólií a zavezena jílem, aby se do ní nedostávala dešťová voda. "Asi do roku 1997 se tam dělaly rozbory, které ukazovaly snižování znečištění ve spodních vodách. Sklárny ale zanikly a potom se tomu víceméně nikdo nevěnoval," uvedl Ryšavý. Rozbory vody z vrtů nechal udělat až teď městys.

Jihlavské sklárny Bohemia podle údajů ČTK postupně omezovaly provoz a v roce 2007 byla zastavena jejich poslední sklářská pec v Jihlavě - Antonínově Dole. Provoz na ruční broušení a leštění skla v Brodcích podnik v posledních letech své existence pronajímal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů