Čtvrtek, 28. března 2024

Reforma trhu s emisními povolenkami odstartuje v roce 2019

Reforma trhu s emisními povolenkami odstartuje v roce 2019

Obchodování s emisními povolenkami čekají zásadní změny, které mají snížit přebytek povolenek na trhu. K dohodě o spuštění reformy trhu s emisními povolenkami a startu od 1. ledna 2019 došlo během včerejšího jednání lotyšského předsednictví s Evropským parlamentem a Evropskou komisí. K finální dohodě přispělo i odstoupení České republiky a Litvy z blokační menšiny, která bránila brzkému spuštění reformy.

O plánu Evropské komise na stažení stovek milionů přebytečných emisních povolenek jednali zástupci členských států několik měsíců. Povolenky, kterých je v systému emisního obchodování nadbytek, budou od ledna roku 2019 mířit do stabilizační rezervy. Z té mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky. Česká republika trvala na tom, že reforma a vznik rezervy tržní stability se nesmí dotknout ,,fondu solidarity". Ten byl odsouhlasen loni na podzim lídry členských zemí při projednávání klimaticko-energetického balíčku a z něj by měly jít investice v této oblasti do chudších států unie. V tomto fondu má být do roku 2025 vyčleněno 10 % všech povolenek určených k prodeji v aukcích.

Podle kritérií na prostředky z fondu může dosáhnout i Česko. Záležet bude nejen na ceně uhlíku, která ovlivní státní výnosy z prodeje povolenek, ale také na nastavení celého systému. Celkově se jedná o miliardy eur. Evropská komise nyní přezkoumá, zda by mělo být použito nejméně 50 milionů povolenek na doplnění stávajících zdrojů, které by podporovaly průmyslové inovační projekty před rokem 2021.

Hlasování o reformě se bude konat nejspíš již zítra v ENVI výboru (výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí). Poté musí být dohoda ještě schválena členskými státy EU a europoslanci. V červenci o ní bude hlasovat celé plénum Parlamentu.

Politická jednání mají dopad i na cenu emisních povolenek a elektřiny. ,,Cena emisních povolenek poroste. Předpokládáme, že dosáhne 9 eur do konce roku. Nyní se pohybuje okolo 7 eur za tunu. Pokud jde o cenu elektřiny, neočekáváme výrazné zvýšení kvůli povolenkám. Nárůst ceny emisních povolenek bude vyvážen větším množstvím obnovitelných zdrojů a levným uhlím. Nyní, co se tripartita dohodla na MSR, odhadujeme zvýšení ceny zhruba o 15 % za rok, čímž vzroste během pár let velký zájem o investice do čistých a méně znečišťujících technologií," říká Robert Averianov, Head of Carbon Trading společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami a obchodníkem s elektřinou a zemním plynem.

,,Jedním z nejrychlejších účinků MSR vůči členským státům EU bude zvýšení příjmů z aukcí. Česká republika tak může v letech 2015 - 2025 prostřednictvím aukcí získat 657 milionů eur. Vzhledem k tomu, že v letech 2008 - 2013 získalo Česko o 24 % více povolenek než jeho emisí, věříme, že průmyslový sektor je dobře chráněn proti vysokým cenám emisních povolenek. Navíc mohou klienti s přebytky povolenek zvýšit své příjmy jejich prodejem za vyšší cenu," doplňuje Robert Averianov.

Evropská unie zavedla v roce 2005 systém obchodu s povolenkami, kdy se mezi členské státy rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Po jejich překročení se musí povolenky kupovat. Dražší cena povolenek zvyšuje cenu tzv. silové elektřiny. Nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Např. uhelné elektrárny mají díky levným povolenkám méně nákladný provoz. Rezerva má navázat na takzvaný backloading, který byl v Evropě spuštěn v loni právě kvůli přebytku povolenek a jejich klesajícím cenám. Během tří let mají být jeho prostřednictvím postupně staženy povolenky na 900 milionů tun emisí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů