Čtvrtek, 28. března 2024

EU dohodla rychlejší reformu trhu s emisemi CO2

EU dohodla rychlejší reformu trhu s emisemi CO2

Evropský trh s emisními povolenkami, který dlouhodobě trápí nízké ceny kvůli převisu nabídky, podstoupí rozsáhlé změny dříve, než se očekávalo. Zástupci Evropské komise, členských států a europoslanců se dohodli na startu reformy od začátku roku 2019, o dva roky dříve, než navrhovala komise a některé země.

Jádro reformy spočívá v nově zaváděném stabilizačním mechanismu, který bude automaticky z trhu stahovat nadbytečné povolenky a naopak je přidávat, pokud bude hrozit jejich nedostatek. Výsledkem by měl být růst cen povolenek, tak aby se energetickým a průmyslovým společnostem vyplatilo investovat do technologií šetrných vůči klimatu.

Zatímco v nutnosti zavést stabilizační mechanismus, který by napravil těžkopádnost původního systému, panovala v Evropě shoda, načasování reformy bylo předmětem tvrdých jednání.

Německo a Velká Británie prosazovaly start v roce 2017. Proti nim se vytvořila Polskem vedená koalice zemí závisejících víc na vysokoemisní výrobě elektřiny z uhlí, která trvala na spuštění až v roce 2021. Kompromis byl dojednán poté, co z polského tábora odešly Česko a Litva výměnou za slib, že brzká reforma se nedotkne dotací pro chudší státy určených na investice do nízkoemisních technologií.

Dohoda je dobrou zprávou pro společnost ČEZ, která víc než 60 procent své elektřiny produkuje v bezemisních jaderných elektrárnách, a dražší povolenky ji proto oproti "špinavější" konkurenci zvýhodňují.

Podle Roberta Averianova ze společnosti Virtuse Energy, která s povolenkami obchoduje, by jejich ceny kvůli dosažené dohodě měly růst zhruba o 15 procent za rok.

Dražší povolenky budou znamenat přilepšení i pro ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí, která z výnosů prodeje povolenek financují třeba programy na podporu energetických úspor. Podle Averianova může Česko z emisních aukcí v následujících deseti letech získat kolem 18 miliard korun.

Na velkoobchodní ceny elektřiny samotné by reforma zásadní vliv mít neměla. "Zdražení povolenek bude vyváženo větší výrobou obnovitelných zdrojů a levným uhlím," říká Averianov.

AUTOR: Václav Trejbal
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů