Čtvrtek, 28. března 2024

Německo se chystá omezit těžbu plynu frakováním

Německo se chystá omezit těžbu plynu frakováním

Německo se chystá zakázat těžbu zemního plynu pomocí hydraulického frakování v hloubce menší než 3000 metrů. Samotnou těžební metodu, která je podle ekologů nešetrná k životnímu prostředí, ale návrh zákona, který dnes začal projednávat Spolkový sněm, nezakazuje. Poslanci budou o návrhu hlasovat nejpozději v červenci a očekává se jeho schválení.

Hydraulické frakování se používá především ve Spojených státech k těžbě zemního plynu v břidličných horninách hluboko pod zemí. Při využití této metody se pumpuje voda s rozpuštěnými chemikáliemi do vrtu a její tlak v podzemí rozbije horninu, z níž se tak uvolní plyn. Ekologičtí aktivisté ale varují, že tento způsob těžby ohrožuje zásoby podzemní vody nad ložisky plynu.

"Německo dosud žádná pravidla pro frakování nemělo, tento zákon je zavádí. Nepovolujeme nic, co by dosud bylo zakázáno, naopak stanovujeme omezení tohoto způsobu těžby," řekla ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová. Zdůraznila, že frakování bude zakázáno v okolí vodních zdrojů, tedy zhruba na třetině německého území.

Samotnou technologii frakování ale Hendricksová zakázat nechce. "Pokud bychom to udělali, znemožnili bychom využívání geotermální energie, která může sloužit jako alternativa k fosilním zdrojům při vytápění," řekla ministryně.

Návrh zákona odsoudila německá opozice. "Frakování nezodpovědně ohrožuje zásoby pitné vody. Bude znamenat zátěž pro životní prostředí, se kterou se budou potýkat ještě příští generace," řekl poslanec za Zelené Oliver Krischer. Hubertus Zdebel z Levice zase varoval, že frakování může vyvolat zemětřesení.

I přes protesty opozice se očekává, že Spolkový sněm návrh zákona schválí. Vládní strany mají v parlamentu velkou většinu a jejich poslanci se dnes za zákon jednoznačně postavili.

Díky těžbě břidličného plynu se Spojené státy staly soběstačné v dodávkách zemního plynu a cena této suroviny se na americkém trhu výrazně snížila. Americké firmy tak mají proti těm evropským konkurenční výhodu v levnější energii.

V evropských zemích naopak převládají obavy z ekologických rizik. Některé evropské země proto uvalily moratorium na využívání frakování, mezi jinými i Česká republika a Francie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů