Čtvrtek, 28. března 2024

Budoucnost je v elektroenergetice

Nové technologie naznačují, že skladování přebytečné energie bude během deseti patnácti let cenově konkurenceschopné. A trh se tím radikálně změní.

Budoucnost je v elektroenergetice

Poslední dubnový den představila společnost Tesla dlouho očekávaný a převratný koncept pro skladování elektřiny - designovou baterii pro domácnosti s názvem Powerwall s kapacitou 7 či 10 kWh a také náročnější skříňová řešení s možností sestavit kapacitní baterii od 500 kWh až do 10 MWh. I přes zřetelný cenový a technologický pokrok zůstávám dalek přehnaného optimismu. Zřejmé ale je, že revoluce směrem k moderní elektroenergetice udělala díky počinu Tesla Power zase krok vpřed.

Z pohledu dosavadní ceny baterií okolo 500 USD/kWh znamená nová prodejní cena baterie Powerwall ve výši 350 USD/kWh sice zlom, ale na rozhodující cenový atak k masivnímu rozšíření si budeme muset počkat. Díky vývoji posledních let, rozvoji elektromobility, pokroku technologií, ale i otevřené možnosti využít patenty Tesla Energy se však dnes jeví reálné, že další pokles ceny baterií o 30 až 40 % přijde v řádu jednotek let. Ceny na úrovni mezi 200 až 250 USD/kWh pak už opravdu mohou změnit svět elektroenergetiky a podpořit rychlejší růst elektromobility.

Urychlená budoucnost

Před třemi lety se hovořilo o horizontu dvaceti let. Během roku 2014 ti nejodvážnější mluvili o deseti letech. Nyní se zdá, že se posouváme již mezi roky 2020 a 2025. Klíčovou hnací silou změn v elektroenergetice bude uplatnění kombinace solárních panelů a baterií, která dokáže v domácnosti navýšit spotřebu vlastní elektřiny vyrobené ze solárních panelů ze současných 30 % na 60 až 70 %, a to díky možnosti dočasného uložení přebytečné elektřiny. Bod zvratu přijde v okamžiku, kdy se kombinace investičních nákladů na baterie a panely dostane pod koncové ceny elektřiny ze sítě a bude zajištěna rozumná časová návratnost takových investic. Jakmile toho bude dosaženo, zrychlí se proces decentralizace části elektroenergetiky a tato řešení se stanou standardní součástí elektroinstalace všech nových realitních projektů. Elektroenergetika se po desetiletích relativního klidu změní "zdola".

Tahounem bude spotřebitel chtivý energetické nezávislosti s příslibem úspor. Obnovitelné zdroje v kombinaci se skladováním energie, plynové mikrokogenerace změní strukturu celé elektroenergetiky. Není to konec velké centrální energetiky, ale viditelný obrat kormidlem, který bude pro velkou energetiku znamenat ztrátu části dnes jistého koláče výroby. Už nyní časový horizont potenciálních změn předurčuje budoucí investice velkých utilit společností a jejich strategie směrem k preferenci nižších investičních nákladů za cenu budoucích vyšších provozních nákladů. Je to ekonomicky přirozená, méně riziková a hlavně pružněji ovladatelná struktura. Budoucnost z podstaty změn postrčí i ve velké energetice vpřed ještě dál obnovitelné zdroje, ale díky vybudované infrastruktuře, své druhovosti a decentrálnímu využití také plyn. To vše společně podpoří nejrůznější koncepty skladování elektřiny, ať už krátkodobé (baterie) nebo dlouhodobé ve formě plynu či vodíku (koncept Power2Gas).

Státní jaderná energetika

Naopak uhelné elektrárny jako zdroj nejvyšších emisí čeká vytěsňování z trhu. Nejdříve přijdou na řadu staré a "nejšpinavější" elektrárny, jak už vidíme v Německu. Naopak ty nejmodernější, nejšetrnější k ovzduší si své dožijí. Obdobně na tom bude i jaderná energetika dnešních parametrů. Ač jde o bezemisní zdroj, bude kvůli rizikům spojeným s neúměrnými a často nezvladatelnými investičními náklady v dlouhém časovém horizontu čím dál více mimo přirozený vývoj moderní elektroenergetiky. Pokud vůbec, tak jaderná energetika v Evropě bude odkázána pouze na přímé investice či intervence státu ve formě garancí apod.

K rozvoji jaderné energetiky v Evropě v těchto podmínkách rozhodně nebudou stačit jen národní řešení, ale celoevropská shoda. To bude kvůli přístupu Německa a Rakouska vždy problém. V tomto se Česko zásadně ve své energetické koncepci týkající se elektroenergetiky mýlí a dělá chybu, když se stejnou vážností jako rozvoj jaderné energetiky nepřipravuje i bezjaderná řešení. Zlomové změny v evropské elektroenergetice jsou totiž již nezvratné, snad to i mezi politiky v ČR bude brzy pochopeno.

AUTOR: Michal Šnobr
Autor je poradce pro energetiku J&T

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů