Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kolem jezera Medard na Sokolovsku vznikají černé skládky

Kolem jezera Medard na Sokolovsku vznikají černé skládky

Na nově zrekultivovaném území kolem vznikajícího jezera Medard na Sokolovsku lidé zakládají černé skládky. Kritizují to turisté, kteří rekreačním místem procházejí. Přilehlá obec Bukovany se snaží na vybraná místa instalovat fotopasti a aktivně komunikovat i s vlastníky pozemků. Problém ale přesto nabírá stále větších rozměrů, řekl dnes ČTK předseda regionální pobočky Klubu českých turistů Ladislav Zoubek.

"Skládky se vyskytují na terasách Medardu od obce Citice, kolem Bukovan prakticky až k Habartovu, celkem určitě víc než deset kilometrů. Přitom je to rekreační oblast, skvěle využitelná a využívaná pro nordic walking, běh, cyklistiku. A kolem se válí hromady odpadu, plastovými lahvemi počínaje, přes pneumatiky, staré spotřebiče a části aut až po staré pražce, které plavou přímo v jezeře," popsal situaci Zoubek. Vznik skládek označil za závažný ekologický problém.

Vlastníkem pozemků kolem Medardu je Sokolovská uhelná, skládky v okolí Bukovan vznikají i na území státního podniku Lesy ČŘ. "Spolupráce s vlastníky pozemků je poměrně dobrá. Sokolovská uhelná se snaží postupně zabezpečit vjezdy na cesty kolem Medardu. Samozřejmě to bohužel neznamená, že si hříšníci cestu nenajdou," řekl ČTK starosta Bukovan Miroslav Stropek (nez.).

"Na druhou stranu je pravda, že černé skládky nevznikají kvůli majitelům pozemků, ale kvůli lidem, kteří žijí kolem. Proto se snažíme situaci monitorovat fotopastmi, díky nimž už jsme jednoho viníka chytili. Nyní budeme testovat další fotopast s lepším nočním viděním. O uplynulém víkendu jsme také uspořádali dobrovolnickou akci na úklid skládek v lese za hasičskou zbrojnicí. Zapojilo se asi 14 lidí," doplnil starosta. Touto cestou podle něj obec plánuje jít i nadále.

Vznikající jezero Medard se rozkládá mezi obcemi Sokolov, Svatava, Citice, Bukovany, Habartov a Chlum svaté Maří. Zbytková jáma vytěžených hnědouhelných lomů Medard-Libík se postupně napouští od roku 2009. Teď už je téměř napuštěno, do celkové výšky hladiny na kótě 400 metrů nad mořem chybí přibližně sedm metrů. Po napuštění zaujme plochu více než 490 hektarů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů