Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sáhněte si na miliardu

Dotaci z programu Nová zelená úsporám je možné získat nově třeba jen na výměnu oken a dveří. Žádosti můžete posílat od 15. května.

Sáhněte si na miliardu

Až polovina nákladů se může vrátit zpět domácnostem, které v rámci rekonstrukce rodinného domu zažádají o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Jen letos chce Státní fond životního prostředí na úsporná opatření vynaložit 1,1 miliardy korun. Díky změně pravidel programu mohou rodinné domy získat i několik stovek tisíc, bytové domy mohou výši dotace počítat až na miliony. Šanci na státní podporu mají nově i ti, kteří plánují rekonstrukci v jednotlivých etapách.

Jak se změnila pravidla pro nárok na dotaci z Nové zelené úsporám? Kdo má na spolufinancování nárok a v jaké výši? Týdeník Ekonom vás v 10 krocích provede celým programem.

1. Všechny rodinné domy a byty Pražanů

Na dotaci z Nové zelené úsporám máte nárok v případě, že plánujete renovaci rodinného domu kdekoli v České republice. U bytových domů je spolufinancování z programu omezeno jen na Prahu.

Neznamená to ale, že byste jakožto regionální "družstevníci" museli rekonstrukci platit ze svého. Pro krajské bytové domy budou určeny finance z chystaného Integrovaného regionálního operačního programu ministerstva pro místní rozvoj. Výjimku tvoří nové nízkoenergetické bytové domy. Ty mohou čerpat peníze ze zelené úsporám v kterémkoli regionu.

2. Dotace jen na výměnu oken

O finance z programu Nová zelená úsporám můžete žádat v případě, že plánujete zateplení fasády či výměnu oken a dveří. Nárok na spolufinancování máte také, pokud instalujete větrací systém s možností zpětné výroby tepla, jestliže vyměníte starý kotel za ekologičtější či začnete vytápět za pomoci solárních panelů.

Doposud mohly peníze získat jen domácnosti, které kombinovaly více zmíněných úprav. Od letošního roku stát proplácí část nákladů také u dílčích úprav, jako je třeba pouhá výměna oken nebo dveří. Dotaci můžete nově získat také na jednotlivé administrativní či kontrolní úkony, jako je vypracování projektové dokumentace, energetické hodnocení budovy nebo technický dozor či měření průvzdušnosti obvodových zdí.

Pokud jste vlastníci starších pražských bytových domů nebo nových úsporných "baráků" v kterémkoli kraji, náleží vám dotace za obdobné úkony. Projektová dokumentace a energetický audit ale ve vašem případě z programu financovány nebudou.

3. Zpátky až polovinu nákladů

Jakožto majitel rodinného domu máte nárok na proplacení až poloviny částky vynaložené na úsporná opatření. Vzhledem k tomu, že se výše dotace určuje podle množství a typu úprav, respektive podle toho, jak vysokých energetických úspor přestavbou dosáhnete, můžete s maximální možnou dotací počítat v případě, že budete zateplovat, měnit okna i starý kotel za nový.

Pokud zvládnete zrenovovat větší část "baráku", můžete dostat zpět až dvě pětiny z celkových nákladů. Jestli se rozhodnete pouze pro výměnu oken a dveří, počítejte s 30 procenty. Abyste dostali alespoň minimální dotaci, musí vám přestavba přinést alespoň pětinovou úsporu energií.

U bytových domů se výše podpory pohybuje opět podle míry energetických úspor v rozmezí od 15 do 20 procent celkových nákladů. V obou případech si žadatelé zbytek částky platí sami.

4. Paušály podle kategorií

S novou podobou programu přichází i nová jednotka, podle které se výše možné dotace měří, paušál na metr čtvereční. Paušální částky pro jednotlivé typy úsporných opatření vycházejí z průměrných jednotkových cen, vypočítaných na základě statistických dat z předchozích výzev zelené úsporám.

Kromě paušální částky rozdělil Státní fond životního prostředí typy úprav podle míry energetické úspory do několika kategorií, takzvaných hladin podpory.

Do kategorie A.0 spadáte, pokud provádíte pouze dílčí úpravy, jako je výměna oken a dveří nebo zateplení stropu pod nevytápěnou půdou. Pokud přestavbu provádíte na obvodových zdech domu, náleží vám například za každý metr čtvereční 500 korun, za výměnu oken nebo dveří dostanete 2100 korun za metr čtvereční.

Hladina podpory A.1 se na vás vztahuje v případě, že zkombinujete několik úprav, jako je například výměna oken a dveří a současně i zateplení obvodových stěn a stropu. Podporované částky jsou v tomto případě shodné s předchozí kategorií.

Do hladiny podpory A.2 spadáte, pakliže provádíte komplexní renovaci rodinného domu, tedy zateplení fasády, výměnu oken a dveří, zateplujete strop i ostatní nevytápěné prostory, jako jsou sklepy a garáže. V tomto případě za úpravy na obvodových zdech dostanete 600 korun na metr čtvereční, při výměně oken a dveří vám stát přispěje částkou 2750 korun na metr čtvereční.

Nárok na nejvyšší možnou podporu máte, pokud chystáte úpravy, které spadají pod kategorii A.3. Jde o kombinaci veškerých možných dotovaných stavebních úkonů, díky nimž je možné dosáhnout až 60procentní energetické úspory. Tuto míru úspor získáte, když ke všem zmíněným stavebním úpravám přidáte instalaci větracího systému se zpětnou produkcí tepla. Pokud všechny tyto podmínky splníte, máte za úpravy na obvodových zdech nárok na 800 korun za metr čtvereční. U výměny oken a dveří pak na 3800 korun za metr čtvereční.

Samostatnou kapitolou programu je výměna kotlů a instalace solárních panelů. Pokud pouze měníte starý uhelný kotel za kotel na biomasu, máte nárok na 40 tisíc korun, jestliže ale ještě dům zateplíte, dostanete 50 tisíc. Největší možná dotace je v tomto případě u tepelných čerpadel a automatického kotle na biomasu, zde si můžete při kombinaci s dalšími opatřeními sáhnout na 100 tisíc korun. Pokud se rozhodnete ohřívat vodu a přitápět pomocí solárních panelů, můžete dostat až 50 tisíc korun.

Spočítat výši dotace si můžete pomocí kalkulátoru umístěného na stránkách Státního fondu životního prostředí nebo na odborných webech, jako je například portál TZB-info nebo Dotaceprodum.cz.

5. Nižší dotace pro bytové domy

U bytových domů jsou kategorie podpory zredukovány na tři. Liší se i částky za jednotlivé úpravy. Do hladiny A.0 náležíte, pokud chcete v domě vyměnit okna a zateplit strop pod nevytápěnými prostorami. Na úpravy obvodových zdí se vztahuje částka 260 korun na metr čtvereční. Na výměnu oken vám stát přispěje 750 korunami na metr čtvereční.

Obdobné částky jsou stanoveny také pro kategorii A.1, tedy pro výměnu oken a dveří, zateplení stropu pod půdou a zateplení stropů nad půdou a garážemi.

Do třetí hladiny podpory (A.2) spadáte, pakliže se jako družstvo rozhodnete pro komplexní řešení, která dokážou přinést až 40procentní úsporu energií. Kromě výměny oken a dveří a zateplení zdí kolem nevytápěných prostor musíte navíc instalovat větrací systémy s rekuperací tepla. Na úpravy obvodových zdí pak můžete od státu dostat 340 korun na metr čtvereční. U výměny oken a dveří je podporovaná částka stanovena na 1000 korun na metr čtvereční.

Jestliže se rozhodnete pro ekologické vytápění, můžete v případě instalace kotle na biomasu od státu získat 20 tisíc korun. Na nákupu a instalaci solárních panelů se stát bude podílet částkou 15 tisíc korun.

6. Projektová dokumentace je nutností

Ještě před podáním žádosti o získání dotace si musíte nechat vypracovat projektovou dokumentaci a energetické hodnocení domu. Na rozdíl od předchozích fází dotačního programu si můžete vybrat libovolnou odbornou firmu. Pro lepší orientaci je možné nahlédnout do seznamů například na stránkách České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, České komory architektů nebo na web ministerstva průmyslu a obchodu. Seznam je ale pouze orientační.

Oba dokumenty mají zmapovat to, jak je na tom váš dům z hlediska energetické náročnosti a jaká opatření je potřeba provést, aby na tom byl lépe. Projektová dokumentace musí obsahovat rozsah opatření, které chcete učinit. Tento rozsah pak určují výsledky energetického auditu. Cena za oba posudky se odvíjí od velikosti domu a rozsahu plánovaných úprav. Zpracování obou dokumentů vás přijde až na 30 tisíc korun.

7. Žádost a dokumenty do pěti dnů

Pokud máte projektovou dokumentaci a energetické hodnocení domu, můžete podat žádost o dotaci. Ta se podává elektronicky prostřednictvím interaktivního formuláře, který najdete na internetových stránkách Nové zelené úsporám. Kromě jména a adresy musíte uvést i údaje o firmě, která realizovala projektovou dokumentaci a energetický audit, přesnou specifikaci objektu a chystaných úprav. V žádosti nesmí chybět informace, o jaký typ budovy jde, jaká je výše dodávek energií před rekonstrukcí, jaké jsou konkrétní plánované úpravy a jaká je odhadovaná spotřeba energie po rekonstrukci.

Poté co vyplněnou žádost odešlete, musíte do pěti dnů na adresu některého z krajských pracovišť SFŽP v listové podobě zaslat další požadované materiály. Konkrétně jde o projektovou dokumentaci a energetické hodnocení, krycí list technických parametrů, souhlasné prohlášení spoluvlastníků nemovitosti a především podepsaný výtisk elektronické žádosti.

8. Rok na přestavbu

Nyní musíte dát úředníkům čas na to, aby zkontrolovali všechny údaje a materiály, které jste jim zaslali. Nejprve se kontroluje formální správnost žádosti, například to, zda jste oprávněným příjemcem dotace nebo zda jste předložili veškeré požadované dokumenty. Tyto prověrky úředníkům zaberou dva až tři týdny. Je-li vše v pořádku, začne se posuzovat správnost technických podmínek programu. Tato fáze probíhá další zhruba dva až tři týdny. Pokud budete mít opět vše správně, je žádost akceptována, o čemž se dozvíte v takzvaném akceptačním dopise, který vám fond zašle do schránky. Od této chvíle běží lhůta, která se pohybuje podle typu opatření od 9 do 24 měsíců. Během této lhůty musíte provést veškeré stavební práce.

9. Další dokumenty po dokončení úprav

Ještě předtím, než se ale pustíte do stavebních úprav, byste měli kvůli případným pozdějším nedorozuměním informovat příslušný stavební úřad. Musíte si také najít odborníka, který bude stavbu dozorovat. K proplacení dotace je totiž nutná závěrečná zpráva odborného technického dozoru. Nesmí jít ale o totožnou firmu s tou, která vám provede přestavbu.

Poté co domluvíte dohled, můžete uzavřít smlouvu se stavební firmou. Jsou-li práce v pořádku, čeká vás nyní další "papírování". To, že jste dokončili úpravy, musíte fondu opět doložit. Konkrétně jsou pro vyplacení dotace potřeba všechny faktury včetně soupisu provedených prací, položkového rozpočtu nebo dodacího listu. Předložit je nutné také potvrzení o úhradě faktur, výpis z katastru nemovitostí, souhlas s užíváním stavby, kolaudační souhlas, předávací protokoly a další vyplněný formulář o dokončení realizace. Všechny tyto dokumenty musíte opět doručit krajskému pracovišti státního fondu.

10. Peníze do devíti týdnů

Poté co jste zateplili nebo vyměnili okna a na krajské pracoviště státního fondu jste doručili všechny potřebné dokumenty, čekáte na udělení rozhodnutí. Úředníci musejí opět vše zkontrolovat a posoudit, zda jste skutečně provedli úpravy v souladu se schválenými dokumenty a pravidly. Je-li vše v pořádku, postoupí fond žádost o dotaci ministerstvu životního prostředí. To finálně rozhodne, zda vám peníze náleží, či nikoli. Pokud jste uspěli, je vám nejpozději do devíti týdnů od zaslání závěrečných dokumentů vyplacena dotace na bankovní účet.

Jestliže je v žádosti chyba nebo jste zapomněli zaslat některé z "lejster", máte 30 dnů na opravu. Po doplnění vám opět začne běžet devítitýdenní lhůta pro získání peněz.


Na co si dát pozor

1. Pamatujte, že nejdříve je potřeba vyplnit a zaslat úředníkům SFŽP elektronickou žádost o dotaci.
Pokud byste měli s touto formou podání problém, může za vás vše zařídit někdo z rodiny, stavební firma či třeba zpracovatel odborného posudku. Do počítače s vámi údaje případně zadá i úředník na pobočce.

2. Zkontrolujte si, zda jste nezapomněli podepsat "papírovou" žádost o dotaci a formulář o doložení realizace.
Právě absence podpisů je nejčastější chybou, které se žadatelé dopouštějí. Celý proces se pak může prodloužit o několik týdnů.

3. Ujistěte se, že jste nezapomněli úředníkům zaslat žádný z potřebných dokumentů.
Zpravidla se zapomíná na výpis z katastru, souhlasné prohlášení vlastníků nebo doklad o projednání záměru se stavebním úřadem.

4. Žádost o peníze z programu podávejte raději před zahájením úprav.
V případě, že byste se rozhodli žádat o proplacení části nákladů až po stavbě, nemuseli byste splnit kritéria programu nebo dosáhnout na požadovanou sumu. U dokončených staveb se totiž už těžko dělají úpravy.

5. Pokud zvolíte vlastní stavební postupy, které neodpovídají doporučenému seznamu na stránkách státního fondu, nezapomeňte doložit parametry použitých materiálů a technologií.
Jako doklad stačí například kopie zkušebního protokolu ze zkušebny materiálů.

6. U výměny topení máte nárok na dotaci jen v případě, že váš kotel na tuhá paliva produkoval minimálně polovinu spotřebovaného tepla.
Vyměnit lze tyto zdroje jen za kotle na biomasu, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel. Nově můžete získat podporu také na výměnu elektrického topení za kvalitní tepelné čerpadlo.

7. Hlídejte si stanovené termíny u jednotlivých etap přestavby.
Případné změny oproti schválenému projektu je pokaždé potřeba konzultovat s úředníky SFŽP.

8. Nespoléhejte na konečné stanovené datum pro přijímání žádostí (31. říjen). Pokud bude hodně zájemců, bude výzva ukončena hned po vyčerpání prostředků.
V takovém případě si budete muset počkat na vyhlášení další etapy programu a žádost budete moci podat až příští rok.


Zelená úsporám rok po roce

- Program Zelená úsporám byl poprvé vyhlášen v roce 2008. Na zateplení domů a výměnu kotlů bylo do roku 2012 vyplaceno 20,2 mld. Kč.
- Program byl pod názvem Nová zelená úsporám obnoven v roce 2013. Vztahoval se pouze na rodinné domy. Během roku 2013 a 2014 vyplatil 2,4 mld Kč.
- Pro rok 2015 je připraveno 1,1 mld. Kč, 600 mil. je určeno pro rodinné domy, 500 mil. na renovace bytových domů.
- Do roku 2021 má být z výnosů z emisních povolenek v rámci Nové zelené úsporám proplaceno celkem 27 mld. Kč.


1,1 miliard Kč

Tolik peněz má SFŽP letos rozdělit mezi žadatele o dotaci z Nové zelené úsporám.


27 miliard Kč

Tolik má být žadatelům z obnoveného programu vyplaceno do roku 2021.


Typový příklad: Majitel rodinného domu zateplil 100 m2 fasády a vyměnil 20 m2 oken. Zateplení ho stálo 1600 Kč za m2, za okna zaplatil 4000 Kč za m2. Celkem tedy do úprav investoval 240 000 Kč.

Kombinací opatření se řadí do kategorie s dotací 600 Kč za m2 za obvodové stěny a 2750 Kč za m2 za výměnu oken. Má tedy nárok na dotaci ve výši 115 000 korun.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů