Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nymburk požaduje zastavení provozu firmy Azos CZ

Nymburk požaduje zastavení provozu firmy Azos CZ

Město Nymburk vyzvalo středočeský krajský úřad, aby neprodleně zastavil výrobu firmy Azos CZ kvůli porušování podmínek integrovaného povolení, které krajský úřad vydal. Obyvatele Nymburka už více než rok obtěžuje zápach, který podle radnice vzniká ve firmě Azos CZ, jež upravuje povrchy kovových dílů hlavně pro automobilový průmysl. Starosta Tomáš Mach (ČSSD) dnes novinářům řekl, že jedním z pochybení firmy je to, že škodliviny nejsou odváděny rovnou do komína, jak stojí v podmínkách integrovaného povolení. Radnice chce problém opět začít řešit soudní cestou. Podle firmy Azos CZ závod legislativu neporušuje.

V Nymburce si na zápach stěžuje stále více obyvatel, přibývají také lidé ze vzdálenějšího okolí. Radnice svolala mimořádné zasedání rady a přijala nová usnesení po úterní kontrole závodu z krajského úřadu. Vedení města nyní krajský úřad vyzvalo, aby zrušil závodu integrované povolení z důvodu nesplnění stanovených podmínek. Současný provoz závodu označuje za nezákonný. "Veškeré škodliviny by měly jít do spalu a pryč. Momentálně je to svedené do jednoho místa, ale není to ještě lokálně svedeno vše do toho spalu tak, jak to je dané v podmínkách integrovaného povolení," řekl Mach.

Podle mediálního zástupce firmy Azos CZ Karla Samce společnost považuje výhrady radnice za neopodstatněné. Dnes závod opět kontrolovala Česká inspekce životního prostředí a nenašla žádné porušení legislativy. "Nechápeme, z jakých podkladů rada města vycházela. Rozhodně není pravda, že by společnost AZOS CZ porušovala závazné podmínky integrovaného povolení. O tom svědčí i další čerstvá kontrola České inspekce životního prostředí, která poněkolikáté nenašla jakékoli pochybení," řekl ČTK.

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) ČTK řekl, že v pátek na krajský úřad přijede majitel firmy Azos. "Zítra (V pátek) na krajském úřadě proběhne jednání s majitelem firmy za účelem řešení zjištěných závažných nedostatků. Bude zahájeno správní řízení v předmětné věci. Více informací budeme vědět v příštím týdnu," uvedl hejtman.

Podle hejtmanova náměstka Marka Semeráda (ČSSD) se problematikou zabývá odbor životního prostředí. "Musíme to podrobně prozkoumat, pokud tam bude jakékoli porušení zákona nebo něco, co ohrožuje zdraví obyvatel, tak budeme konat," řekl ČTK.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů