Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česká republika kvůli nelegálnímu obchodu se slonovinou pozastavila zpětný vývoz surové slonoviny

Česká republika kvůli nelegálnímu obchodu se slonovinou pozastavila zpětný vývoz surové slonoviny

V posledních letech došlo k dramatickému nárůstu pytláctví slonů a nelegálního obchodu se slonovinou. Její cena stoupla za posledních 25 let ze 100 amerických dolarů až na současných 2200 USD za kilogram. Příčinou závratného zvýšení je rostoucí poptávka po slonovině především v Číně a Hongkongu. Řadu případů ilegálního obchodování se slonovinou zaznamenala i ČR. Pozastavením zpětného vývozu pro posílení ochrany slonů se ČR přidala k Velké Británii, Německu, Švédsku a Francii, v nichž už zákaz platí.

Mezinárodní obchod se slonovinou je podle úmluvy CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin) zakázán, proto je jedním z mála legálních zdrojů slonoviny k uspokojení asijských trhů slonovina získaná v období před začátkem ochrany slonů uvedenou úmluvou (před rokem 1976). Hlavním celosvětovým zdrojem této ,,předcitesové" slonoviny je v současné době Evropská unie, kde množství zpětně vyvážené slonoviny (tj. nejprve do EU dovezené a později z ní vyvezené) stále stoupá. V České republice v posledních letech k žádným významným zpětným vývozům surové slonoviny nedošlo, Česká inspekce životního prostředí a Celní správa ČR však zaznamenaly několik významných případů pašování slonoviny z ČR do Vietnamu.

V roce 1800 žilo v Africe asi 20 milionů slonů. S postupnou industrializací a vzrůstající poptávkou po luxusních předmětech ze slonoviny začaly populace divokých slonů prudce klesat. Současný odhad je 470 000 - 690 000 slonů afrických v celém areálu jejich rozšíření. Nárůst pytláctví a masového vybíjení slonů je v afrických zemích monitorován od roku 2006. Nelegální obchod se slonovinou se od roku 2007 do současnosti více než zdvojnásobil.

Také v ČR zaznamenaly celní orgány a ČIZP dramatický nárůst počtu odhalených případů pašování slonoviny, jen za rok 2014 bylo zadrženo 92 kg slonoviny.

Obchod se slonovinou může dále stimulovat rostoucí poptávku po této komoditě a zvláště v případě zpětného vývozu surových slonovinových klů je rizikem snadnější směšování legálně a nelegálně získané slonoviny. Ministerstvo životního prostředí proto v souladu s příslušnou legislativou ČR a EU rozhodlo o pozastavení vydávání povolení pro zpětný vývoz surové slonoviny z ČR do zemí mimo EU, a to až do odvolání.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů