Čtvrtek, 28. března 2024

Na Znojemsku byl spatřen nejtěžší evropský pták - drop velký

Na Znojemsku byl spatřen nejtěžší evropský pták - drop velký

Drop velký [1], nejtěžší evropský pták, byl minulý týden pozorován nedaleko obce Hrádek na Znojemsku. Pravděpodobně sem zavítal z nedalekého Rakouska, kde se dropové poměrně běžně vyskytují. Objevil se v místech, kde je na základě dohody mezi Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a společností Agrospol Hrádek upraveno zemědělské hospodaření tak, aby vyhovovalo právě tomuto jedinečnému opeřenci. Pro jeho život je totiž způsob hospodaření klíčový. Drop ze Znojemska vymizel před 20 lety.

,,To, že se drop velký nyní na Znojemsku objevil, je jednoznačně dobrá zpráva. Dohodu se společností Agrospol Hrádek o změně hospodaření jsme uzavřeli před necelým rokem a zdá se, že drop dorazil na výzvědy. Doufám, že ho budou následovat i další," komentuje pozorování František Pojer, ornitolog a ředitel odboru vnějších vztahů Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Zemědělci se zavázali vyčlenit přibližně sto hektarů velký blok půdy, kde je vyseta speciálně navržená mozaika plodin (jetelotravní směsky, proso, vičenec, pohanka, vojtěška, řepka či ozimá pšenice a krmná kapusta). Část plodin bude víceletých, některé se na podzim zaorají, nebo sklidí. Nebudou se používat chemická hnojiva a pesticidy, při kosení plodin se bude důsledně postupovat od středu k okrajům, aby zejména polní ptáci a savci měli možnost přesunout se do sousedního porostu. Na dalších více než sto hektarech kolem bude zemědělské hospodaření uzpůsobeno tak, aby ptáci a další živočichové nebyli nadměrně rušeni a negativně ovlivňováni [2].

,,Vycházeli jsme ze zkušeností ze sousedního Rakouska. Jednoznačně se ukazuje, že citlivé obhospodařování krajiny prospívá motýlům, drobným ptákům či koroptvím. Protože drop velký žije v Rakousku o pár kilometrů dál, doufáme, že mu změnou hospodaření připravíme podmínky pro jeho návrat do České republiky. Místo systému příkazů a zákazů upřednostňujeme při zajišťování péče o krajinu spolupráci s místními hospodáři," dodává František Pojer, ředitel odboru vnějších vztahů Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poznámky:

[1] Drop velký žije v nížinách a otevřené zvlněné krajině v sušších a teplejších oblastech. Je ohrožen zejména změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivním využíváním ploch, které se dříve nechávaly ladem, likvidací hnízd zemědělskou technikou či rušením. V 70. letech minulého století se počet dropů na Znojemsku odhadoval na 40 jedinců, po roce 1996 byl však zaznamenán jediný případ hnízdění.

[2] Do dlouho připravovaného řešení zapojí AOPK ČR 100 ha státních pozemků, kde má právo hospodařit. Součástí dohody a je i trvalý monitoring zájmových druhů rostlin a živočichů na dotčených pozemcích a v jejich okolí. Popsaná změna hospodaření a očekávané zvýšení pestrosti uniformní zemědělské krajiny na jižní Moravě je příspěvkem České republiky k naplňování mezinárodního Memoranda o porozumění a spolupráci při ochraně dropa velkého, které podepsalo několik středoevropských zemí. ČR přistoupila k tomuto memorandu v roce 2009.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů