Pátek, 19. dubna 2024

V Bohosticích má vzniknout spalovna odpadů, místním se to nelíbí

V Bohosticích má vzniknout spalovna odpadů, místním se to nelíbí

Spalovnu plastových odpadů chce zprovoznit v Bohosticích na Příbramsku soukromý investor. Záměr se příliš nelíbí místním, kteří mají obavy z negativních dopadů na životní prostředí. Podle ekologického sdružení Arnika už firma EnerBau dovezla na místo zařízení, přestože ještě nemá k provozu spalovny potřebná povolení, a kvůli chybějící dokumentaci není jasné, jak investor naloží s plynem či olejem vytvořeným spalovnou. Vyjádření společnosti ČTK zjišťuje.

Investor podle starostky Růženy Králové záměr představil jako unikátní technologii provozovanou v USA či Rumunsku. "Mám pochopitelně velké obavy, které sdílím s našimi spoluobčany, aby se v reálném provozu poté nejednalo o spalovnu pneumatik, použitých plastů nebo odpadů z nemocničních zařízení," napsala starostka v žádostech o radu a pomoc, které odeslala hejtmanovi Miloši Peterovi (ČSSD) a senátorovi Jiřímu Burianovi (ODS).

Stavební úřad v Milíně, do jehož působnosti Bohostice spadají, podle Arniky řízení o vydání územního povolení zastavil. Firma totiž dosud nedodala řadu povinných údajů a dokladů, na doplnění dostala 60 dnů. Projekt musí podle platných zákonů projít minimálně takzvaným zjišťovacím řízením. V něm se rozhodne, zda bude nutné komplexně posoudit vliv záměru na životní prostředí v rámci procesu EIA, a dát tak prostor i připomínkám veřejnosti.

Provoz spalovny plastových odpadů, takzvané pyrolýzní jednotky, znamená podle Arniky riziko zvýšené produkce toxických dioxinů hlavně při zpracování plastů s obsahem PVC. "Zařízení produkuje pyrolýzní plyn, olej a uhlíkatý zbytek. Investor plánuje plyn spalovat. Právě pyrolýzní plyn může být značně zatížen toxickými látkami, které mají schopnost se po spálení znovu syntetizovat, případně se nerozkládají vůbec," upozornil odborník Arniky na spalovny Matěj Man.

"Kvůli nekompletní dokumentaci a chybějícím podkladům k posouzení vlivů na životní prostředí není vůbec jasné, jak hodlá investor filtrovat odpadní spaliny, ani to, zda o nějaké filtraci vůbec uvažuje," podotkl Man. Problematický je podle něj také pyrolýzní olej, který může zejména při nevhodné manipulaci způsobovat velmi nepříjemný zápach. "Ani v případě oleje a uhlíkatého zbytku není jasné, jak s ním investor hodlá naložit," dodal Man.

Arnika upozornila na to, že ačkoli se jedná o mobilní technologii, která bude umístěna do stávající haly, není možné ji namontovat ani provozovat bez patřičných povolení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů