Sobota, 20. dubna 2024

V Evropě je ohrožená pětina ptačích druhů, varují ekologové z EEA

V Evropě je ohrožená pětina ptačích druhů, varují ekologové z EEA

Téměř pětina ptačích druhů patří v Evropě mezi ohrožené a povážlivé úbytky zaznamenala třeba i populace kdysi velice rozšířeného skřivana polního, varovala dnes ve své zprávě Evropská komise a Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Velmi špatný je i stav některých přirozených prostředí pro život zvířat a rostlin: hrozba se týká zejména luk, mokřadů a písčin, které poškozují především nevhodné postupy zemědělců.

EEA ve své pravidelné zprávě hodnotila vývoj v letech 2007 až 2012 a došla k závěru, že problémům čelí téměř každý třetí ptačí druh. Ohrožených jich je podle ní 17 procent, dalších 15 procent spadá do kategorie "téměř ohrožení, se zmenšující se populací". Konkrétně agentura upozornila například na osud skřivanů či břehoušů černoocasých, naopak populace ohrožených orlosupů bradatých nebo kachnic bělohlavých se prý díky ochranným opatřením zvětšuje.

Podle EEA mnoho druhů trpí zejména tím, že z přírody mizí místa jejich jejich výskytu. Ve špatném stavu jsou podle zprávy téměř tři čtvrtiny přirozených prostředí, přičemž na vině je zejména zemědělská činnost, například nadměrné používání hnojiv a pesticidů nebo změny v systémech pěstování plodin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů