Pátek, 19. dubna 2024

Přes 100 lidí loni zbytečně zemřelo při výkonu práce

Přes 100 lidí loni zbytečně zemřelo při výkonu práce

Bezmála čtyřicet tisíc pracovních úrazů za loňský rok eviduje podle předběžných údajů Státní úřad inspekce práce, z toho smrtelných bylo 105. Závažných úrazů, s hospitalizací přesahující pět dnů, se stalo 1395. Nejčastěji se úrazy přihodily v situacích, kdy zaměstnanci manipulují s těžkými břemeny (3924). Hlavní příčinou vážných úrazů je nesprávně odhadnutá míra rizika (34558).

Lehkomyslné pracovníky neodradí ani vážný úraz kolegy

Vážné úrazy se stávají za různých okolností, například při práci se stroji, kde patří k rizikovým faktorům lehkovážné chování zaměstnanců. ,,Šetřili jsme například destruktivní poranění ruky, k němuž došlo v momentě, kdy zaměstnanec svévolně odstranil ochranný kryt na lisu. Pro kolegy vážně zraněného zaměstnance to asi nebylo dostatečně varovné. Pouhý měsíc po události zjistil náš inspektor obdobné pochybení, obsluha lisu opět pracovala s odstraněným krytem a manipulovala rukou v nebezpečném prostoru stroje," upozorňuje Jan Benda, koordinátor pro oblast bezpečnosti práce, z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

Pravděpodobnost úrazu roste při tisícím opakování pracovního úkonu

Riziko úrazů, které vznikají při práci si se stroji, je podle odborníků možné snížit pomocí jednoduchých opatření. ,,Danému zaměstnanci pomůže, když přestane podléhat mylnému dojmu, že zrovna jemu se budou úrazy vyhýbat. Praxe totiž ukazuje, že pravděpodobnost nehody se výrazně zvyšuje kolem tisícího opakování nějakého pracovního úkonu. Z technických řešení se osvědčují třeba bezpečnostní světelné bariéry, které detekují rizikový pohyb. Například pokud se zaměstnanec přiblíží k lisu na příliš krátkou vzdálenost a přeruší svým tělem paprsek světla, stroj se automaticky zastaví," uzavírá Antonín Zajíček ze společnosti Schneider Electric, který se zabývá bezpečností strojů.

www.bureauveritas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů