Pátek, 29. března 2024

FM Logistic a Toyota Material Handling spolupracují na využití vozíků s vodíkovými palivovými články

FM Logistic a Toyota Material Handling spolupracují na využití vozíků s vodíkovými palivovými články

Flotila 10 strojů - retraků a ručně vedených nízkozdvižných vozíků - začala pracovat v březnu 2015 v Neuville Aux Bois, středisku francouzské společnosti FM Logistic.

Realizace projektu je výsledkem partnerské spolupráce společností Air Liquide, Hypulsion, Toyota Material Handling, Crown, Diagma a FM Logistic. Pilotní projekt podporuje EU prostřednictvím organizace Union Fuel Cell And Hydrogen Joint Undertaking, která se zabývá podporou řešení využívajících vodíkové palivové články jako pohon v dopravě a přepravě s cílem snížit uhlíkovou stopu v ekonomice.

FM Logistic je vedoucí francouzskou logistickou společností s pobočkami ve 12 zemích. Středisko v Neuville pracuje na ploše více než 85,000 m2. Jde o typickou logistickou aplikaci s rozsáhlou manipulací ve vícesměnném provozu, která neustále hledá efektivnější - a současně dlouhodobě udržitelné - procesy svého podnikání. Vozíky poháněné vodíkovými palivovými články jsou cestou jak dosáhnout vyšší produktivity ve srovnání se standardními provozy, kde dochází k časovým ztrátám při výměně a nabíjení baterií na konci každé směny.

Doplnění paliva do tlakové nádoby vozíku je otázkou minut - obdobně jako při tankování osobních aut. K dispozici je pak dostatek paliva pro dalších 9-10 hodin manipulace. Používání vodíku jako paliva významně podporuje udržitelnou logistiku s nízkou spotřebou uhlíku.

FM Logistic provozuje nyní smíšenou flotilu standardních elektrických vozíků a vozíků s vodíkovými palivovými články. Pilotní projekt byl zahájen s výhledem na převedení všech 84 vozíků střediska na vodíkové palivové články, jakmile bude funkčnost koncepce výsledky projektu potvrzena. Pak se středisko v Neuville stane první logistickou aplikací v Evropě, která bude vodíkovými palivovými články pohánět kompletní flotilu svých manipulačních vozíků.

Craig Walby, Director of Product management společnosti Toyota Material Handling Europe dodává: "Jsme hrdí na to, že se na tomto projektu podílíme a že spolu s našimi partnery podporujeme efektivní využití vodíkových palivových článků v Evropě. Partnerství dodavatele vozíků, paliva a dalších technologií společně s odbornými institucemi EU představuje relevantní kombinaci zkušeností, která zvládne dodat zákazníkům naprosto funkční řešení. Spolu s partnery pracujeme nyní na vyzkoušení naší společné koncepce v FM Logistic. Palivové články využívající vodík jako alternativní palivo mají velký potenciál přinést vylepšená provozní řešení uživatelům, snížit spotřebu uhlíku a přispět tak k čistší budoucnosti."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů