Pátek, 29. března 2024

Evropští farmáři se bojí, že nová pravidla EU pro GMO je připraví o živobytí. A Evropany o maso

Evropské státy by se podle nového návrhu Evropské komise mohly v budoucnu samy rozhodnout, zda nezakážou dovoz geneticky modifikovaných organismů (GMO), hlavně rostlin, do svých zemí.

Evropští farmáři se bojí, že nová pravidla EU pro GMO je připraví o živobytí. A Evropany o maso

Jde o součást plánu loni sestavené komise pod vedením Jeana-­Clauda Junckera, jak dát jednotlivým členským zemím v Evropské unii "více svobody", tedy více prostoru pro rozhodování. V tomto případě jde o svobodu zakázat dovoz GMO, u nichž už bylo rozsáhlým zkoumáním na evropské úrovni zjištěno, že nijak neškodí lidskému zdraví ani přírodě.

Bez modifikované sóji to nejde

Ovšem pokud by se většina států rozhodla například zakázat dovoz geneticky modifikované sóji, přišli by Evropané o své bifteky, vejce a vepřové. Do Evropské unie se totiž ročně dováží téměř 34 milionů tun sóji, která se používá na krmení hovězího a vepřového dobytka a slepic. Jde o šedesát kilo ročně na jednoho Evropana a krmivo pochází především z Brazílie, Argentiny a v menší míře i ze Spojených států. Z vlastních zdrojů si EU dokáže zajistit pouhých 1,7 milionu tun sóji, která samozřejmě není geneticky modifikovaná, což je jen pět procent evropské spotřeby.

Sóju nelze jako krmivo kvůli jejímu vysokému obsahu živin, hlavně proteinů, prakticky nahradit, a pokud by se měla všechna potřebná sója pěstovat v EU, znamenalo by to téměř vytěsnit ostatní potraviny. Nehledě na to, že některé druhy sóji špatně snáší nižší teploty, pěstují se především v tropech a subtropech, tudíž ne všude v Evropě jsou pro ně vhodné podmínky.

"Není možné nahradit proteiny dovážené do Evropy, na to tu nemáme území," připouští i Ladislav Miko, úřadující generální ředitel bruselského direktoriátu ochrany zdraví a spotřebitelů, tedy jakéhosi "ministerstva" Evropské komise, které za návrhem stojí. "Dáváme možnost státům GMO zakázat, nikoliv povinnost," zdůraznil HN s tím, že podle něj se nebude takový zákaz nadměrně používat. V některých evropských zemích je ovšem silný tlak na zákaz používání GMO, a to přesto, že se neprokázaly jejich škodlivé účinky a všechny potraviny, které obsahují větší než stopové množství GMO, musí být označeny.

Zákaz oslabuje Evropu

"Možnost zakázat dovoz GMO, stejně jako už schválená možnost zákazu jejich pěstování, je chyba," řekla HN Deborah Piovanová z organizace Confagricoltura, svazu italských farmářů. Podle ní takové rozhodnutí oslabuje Evropu, která zaostává za zeměmi, jež GMO povolují, a hlavně je to riziko pro živobytí zemědělců. "Ohrožuje to potravinářský průmysl, farmáře i jejich zvířata, protože se nemusí dostávat krmiva. Navíc další odvětví, jako biotechnologie a farmacie, se ptají, kdo bude další, kde se povolí další zákazy," tvrdí Nathalie Mollová ze sdružení EuropaBio, které zastupuje evropský biotechnologický průmysl.

Evropská komise navíc už schválila směrnici, podle níž mohou jednotlivé evropské státy zakázat na svém území pěstování GMO, přestože bylo zjištěno, že ničemu neškodí a Evropská komise schválila jejich pěstování. Podle Mika ale nehrozí, že by tak všechny země učinily. Zákaz navíc může být zaveden jen za přesně vymezených podmínek. "Mohou to být například nové vědecké poznatky, specifická politika, specifické podmínky daného území," uvádí.

Odpůrcům GMO se i toto opatření zdá nedostatečné. "Musíme čelit vědeckému závěru, že GMO jsou bezpečné. Přitom jde o složitou technologii, a tak je těžké tohle říct," vysvětlil HN Marco Contiero, který má na starosti GMO v ekologické organizaci Greenpeace.

34 milionů
tun geneticky modifikované sóji se ročně dováží do Evropské unie, zejména z Brazílie a Argentiny.

GMO a Evropská unie

Jedinou GMO plodinou, kterou je v zemích EU povoleno pěstovat, je kukuřice MON810, vyvinutá americkou společností Monsanto.

Pěstuje se v pěti zemích EU, zejména ve Španělsku, kde jí bylo podle posledních statistik v roce 2013 osázeno 137 tisíc hektarů a šlo asi o čtvrtinu tam pěstované kukuřice.

Do roku 2012 bylo povoleno také pěstování GMO brambor známých jako amflora.

V EU se v současné době může používat v potravinářství nebo v krmivech, tedy fakticky dovážet, necelá šedesátka geneticky modifikovaných organismů.

Naposledy EU povolila v dubnu tohoto roku používání 17 GMO rostlin pro využití v potravinách a krmivech.

Nejvíce se do EU dováží GMO sója.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů