Sobota, 20. dubna 2024

10 rad jak šetřit palivo

10 rad jak šetřit palivo


Ceny ropy určují potažmo i ceny pohonných hmot u čerpacích stanic. Cena benzínu a nafty jsou pro spotřebitele velmi zatěžující.

Níže Vám nabízíme několik rad, které vám mohou pomoci s úsporou pohonných hmot a vysoké ceny tak částečně kompenzovat.

Díky některým spotřebujete méně paliva, jiné poradí, jak jednoduše najet méně kilometrů.

1. Zpomalte na dálnicích

Většina aut nejlépe využívá palivo při rychlostech 72 - 88 km/h. Každé překročení rychlosti 96 km/h o 8 km/h snižuje efektivitu paliva o 7-23%. Tímto způsobem je možno ušetřit až 4 litry benzínu týdně.

2. Jezděte klidně a zavírejte okénka

Agresivní řízení (rychlá akcelerace, prudké brzdění a překračování povolené rychlosti) plýtvá palivem. Na dálnici vás tento způsob jízdy připraví až o 33% paliva navíc, ve městě asi o 5%. Zvažte také použití tempomatu. Ten vám pomůže uhladit ježdění na dálnici. Pokud je to možné, natavte si pracovní dobu tak, abyste se vyhnuli dopravní špičce. To vám pomůže jezdit rychleji, a zároveň efektivněji využívat drahé palivo. Také pomůže umístění věcí dovnitř auta místo na střešní zahrádku. Sníží se tím aerodynamický odpor a tím množství spotřebovaného paliva. Aerodynamický odpor se zvětšuje také při jízdě po dálnici s otevřenými okénky.

3. Udržujte správný tlak v pneumatikách

Pokud budete v pneumatikách udržovat doporučený tlak, ujedete na každý litr paliva o 3,3% více kilometrů. Úspora sice není nijak velká, ale pomůžete tím také životnosti vašich pneumatik a ježdění bude bezpečnější.

4. Vypínejte motor

Když na někoho čekáte, nebo třeba stojíte před železničním přejezdem, vypnutí motoru vám pomůže šetřit palivo.

5. Odlehčete svému autu

Pokud vezete 50 kg navíc, výtěžnost paliva bude o 1-2% horší. Pokud už je to nějakou dobu, co jste zkontrolovali obsah kufru nebo se podívali pod sedadla, může se vyplatit to zkontrolovat.

6. Nezanedbávejte pravidelnou údržbu

Pravidelná údržba pomůže ušetřit asi 4% paliva. Opravy zásadních problémů, jako například špatné lambda sondy, může zefektivnit spotřebu někdy až o 40%. Mohou pomoci také banálnější věci, jako například seřízená kola nebo používání doporučeného motorového oleje.

7. Tankujte s rozvahou

Některé mobilní aplikace, nebo online stránky vám mohou pomoci najít nejlepší cenu benzínu ve vašem okolí. V některých případech neuškodí ani levnější typ benzínu.

8. Spolujízda

Toto opatření může náklady na benzín snížit velice radikálně. Pokud jste dříve jezdili sami, zapřemýšlejte o domluvě s kolegy.

9. Jezděte méně

Sloučit několik pochůzek do jedné cesty se vyplatí. Několik krátkých cest, kdy pokaždé znovu zahříváte motor, dokáže dokonce zdvojnásobit spotřebované palivo. Plánování také pomůže zkrátit vzdálenost, kterou nakonec ujedete. Pokud je to možné zvažte také ježdění na kole, nebo používání hromadné dopravy.

10. Můžete zvážit koupi auta s úspornou spotřebou paliva

Pokud potřebujete koupit nové auto, vyplatí se brát v úvahu tento typ vozidel. Ale pamatujte, že benzín, nebo jiné palivo, je jen jedním z poplatků, které vzniknou při vlastnictví auta. Koupě nového auta místo starého jen za účelem šetření benzínu často v horizontu pěti let nepřinese žádný rozdíl.

ZDROJ: ropa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů