Čtvrtek, 18. dubna 2024

Průvodci na Šumavě - nově i dvoudenní, přeshraniční trasy do divoké přírody a noví, speciální průvodci s koňmi a kočáry

Průvodci na Šumavě - nově i dvoudenní, přeshraniční trasy do divoké přírody a noví, speciální průvodci s koňmi a kočáry

Devatenáct rozličných tras do deseti oblastí NP Šumava, čtyři dvoudenní, přeshraniční túry a osm různých tras do sedmi přírodně cenných a za návštěvu s průvodcem stojících oblastí v Chráněné krajinné oblasti Šumava. Dohromady tedy 128 termínů až pro skoro tisíc lidí se zájmem o divokou přírodu, národní park a také dobrodružství v přírodě. To je rychlý výčet letošní nabídky programů S průvodci divočinou.

S průvodci za poznáním divoké přírody a jejích zákonitostí se mohou zájemci vypravit už poosmé a jako každý rok je připraveno plno novinek.

,,Je připravená například celodenní výprava přes podmáčené louky na Cettlově Hůrce až po vrchol Hůreckého vrchu s pralesovitými zbytky horského smíšeného lesa. Celkem je v nabídce 8 termínů pro 10 osob. Nebo je možné se vypravit z Prášil přes horské smrčiny na Ždánidlech a Dřevěné holi kolem jezera Laka a dále přes někdejší sklářskou vesnici Hůrka zpět do Prášil, kterým ještě nedávno hrozilo vymazání z mapy Šumavy. Celkem naplánovány jen 4 termíny, vždy pro 10 osob," vybírá pár tras koordinátor průvodců Josef Štemberk.

,,Opravdu unikátní možností je poznávání dvou národních parků ve dvou dnech, kdy se bude procházet divokými lesy Šumavy a Bavorského lesa po cestách, stezkách i zvířecích pěšinách, po stopách pašeráků i převaděčů. Nocování bude na horských chatách. Celkem proběhnou čtyři termíny vždy pro maximálně 8 osob," dodává Josef Štemberk.

V CHKO jsou připraveny také dvě zcela nové trasy a doposud zůstávají v nabídce dalších 6 velmi oblíbených tras, například Bílá strž nebo Zhůřská hnízdiště a nově je možné se objednat na trasu na Brčálník v Královském hvozdu a Čertovu stráň z neznámé strany majestátné hory Boubín.

Všechny trasy jsou podrobně popsané a představeny na internetu NP Šumava. Pro zájemce se otevírá on-line rezervace již 27. května v 13 hodin na internetu: www.npsumava.cz.

Nové možnosti průvodcovaných výletů nabídne letos osm kočích, kteří vás ve svých kočárech tažených koňmi, provezou zajímavými místy od Prášil až po Borová Lada. Jedná se o zcela nový projekt nazvaný Partnerský kočí Národního parku Šumava, do kterého jsou zapojeni soukromí chovatelé koní.

,,K dispozici je osm kočích, kterým jsme poskytli plnohodnotné průvodcovské školení, možnosti ustájení svých koní v našich stájích a připravili jsme kratší i delší tratě v dané lokalitě. Zbytek ,,práce" už je na kočích," říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

,,Otevírá to nové možnosti, jak prožít Šumavu. Je to snoubení romantiky, krásy koní, umění jednotlivých kočí, povídání o koních a hlavně poznání přírodních krás a historických zajímavostí Šumavy. A navíc je to možnost pro hůře pohyblivé návštěvníky, jak si užít Šumavu i nad své fyzické možnosti," dodává Jan Dvořák.

Informace, včetně kontaktů na jednotlivé kočí, u kterých je možné domluvit případný výlet, je na webu Správy NP Šumava www.npsumava.cz. Někteří partnerští kočí se představí už v sobotu 30. května na celodenní akci Evropský den chráněných území na Rokytě nedaleko Srní, který nabídne pestrý program.

Vedle toho je možné sjednat si poznávací výlet ,,na míru" u vyškolených průvodců národního parku. Jejich seznam, včetně kontaktů a nabídek pro vás, naleznete na internetových stránkách www.npsumava.cz nebo na www.pruvodci-sumavou.cz, které spravuje spolek šumavských průvodců s názvem ,,Šumavská krajina bez hranic", popř. volejte nebo zašlete e-mail koordinátorovi průvodců Josefu Štemberkovi, tel.: (+420) 731 530 287, e-mail: josef.stemberk@psumava.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů