Pátek, 29. března 2024

Třetina českého biomléka se vyveze do zahraničí, poptávka roste

Třetina českého biomléka se vyveze do zahraničí, poptávka roste

Až třetina českého biomléka se vyváží do zahraničí, především do Německa. V posledních letech navíc roste zahraniční poptávka každoročně až o 100 procent. ČTK to dnes sdělila Sylva Horáková, mluvčí svazu PRO-BIO sídlícího v Šumperku. Svaz je celostátním sdružením ekologických zemědělců a zpracovatelů a prodejců biopotravin.

V Česku se nyní ročně vyrobí kolem 30 milionů litrů mléka v biokvalitě. Krávy z biofarem například musejí mít zajištěn volný přístup na pastvu a nesmí být krmeny levnějším krmivem z geneticky upravených plodin. Družstvo České biomléko, které zprostředkovává export, v uplynulém roce podle Horákové vyvezlo do ciziny zhruba 9,8 milionu litrů.

"U německého partnera stoupá zájem o senné mléko, které se používá zejména pro výrobu tvrdých sýrů. Dojnice musí být krmeny senem, zeleným krmivem nebo se pást. Nepřípustná je senáž nebo siláž (krmivo vzniklé kvašením píce)," uvedl předseda odbytového družstva Miloš Pátek.

V Česku je zájem o biopotraviny podle svazu PRO-BIO mnohem nižší než v zahraničí. Proto mimo jiné končí asi 30 procent mléka v kvalitě bio smícháno s obyčejným mlékem v běžných produktech. "Přáli bychom si tuzemskou produkci zpracovanou pro tuzemské spotřebitele. Bohužel stav, kdy biomléko končí smíchané s mlékem z konvenčních farem, kde se třeba používá krmivo z geneticky modifikovaných plodin, protože pro bioprodukty nemají mlékárny odbyt, se nám nelíbí. Považujeme to za znehodnocení kvalitní suroviny," sdělila manažerka svazu Kateřina Nesrstová.

Odběratelé z ciziny také českým farmářům nabízejí výhodnější výkupní ceny. V Česku totiž cenový rozdíl mezi klasickými výrobky a biovýrobky činí asi deset procent, zatímco třeba v Německu je to 25 procent. Přitom biomléko má vyšší náklady na výrobu kvůli přísnějším podmínkám pro ustájení či krmení krav. "V Německu je poptávka spotřebitelů po bioprodukci obrovská, tudíž i výkupní cena suroviny a chování vůči producentům je odpovídající," míní Nesrstová.

Největším odběratelem českého biomléka je německá mlékárna Gläserne Molkerei, kam se vyváží zhruba každé dva dny tři cisterny, tedy asi 78.000 litrů mléka. Firma z něj v bio kvalitě vyrábí například sýry či tvarohy, které jsou určeny zatím pro německý trh, ale v budoucnu by mohly být podle PRO-BIO dostupné i českým zákazníkům.

Počet ekofarem s chovem mléčných krav v Česku se podle České technologické platformy pro ekologické zemědělství v posledních letech značně zvýšil. V roce 2008 jich bylo 33, kdežto koncem roku 2014 už 123. Výroba biomléka se od roku 2003 přibližně ztrojnásobila na 32 milionu litrů v roce 2013. Za biopotraviny lidé v Česku podle údajů ministerstva zemědělství v roce 2013 utratili téměř dvě miliardy korun, meziročně skoro o desetinu více. Navzdory oživení trhu ale podíl biovýrobků na celkové spotřebě potravin zůstává stále nízký - jen 0,71 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů