Čtvrtek, 18. dubna 2024

Šperky se vyrábějí z PET lahví nebo i starého bubnu z pračky

Šperky se vyrábějí z PET lahví nebo i starého bubnu z pračky

Použité PET lahve, dráty pro přenos slabého napětí nebo i plech z bubnu vyřazené pračky využívají mladí výtvarníci pro výrobu šperků. Recyklované materiály v poslední době nahrazují v nezávislé tvorbě tradiční kovy. Kromě originality jsou totiž pro autory cenově dostupnější.

V sobotu i dnes se na piazzettě Národního divadla v Praze pořádá Dyzajn market. Pod širým nebem představuje práci více než 180 tvůrců a designérů oblečení, šperků, módních i bytových doplňků, které si lidé mohou koupit, nebo nechat v dílně na míru upravit. Poprvé nabízí pánskou sekci.

Výtvarnice Irena Marie Hartingerová vyrábí náušnice, extravagantní čelenky (fascinátory) i náhrdelníky z PET lahví. Podobají se skleněným. Loni se jí podařilo najít nový technologický postup na výrobu korálků. Zkusila ale i kabelky a lustry.

"Šperky jsou kombinované s nerezovou ocelí, buď přímo na nerezových výřezech, nebo jsou to bižuterní lanka. Květinové vzory z PET jsou nastříhané a tvarované nad teplem. Zahřeje se to, změkne, a pak tvaruju jen s prsty," řekla ČTK Hartingerová. Jde podle ní o snadno dostupný, opracovatelný a lehký materiál, zapáleným ekologem ale prý není.

Grafička a designérka Zuzana Pšeničná pracuje s nerezovou ocelí a odpadem od firmy, která vyrábí vrata a ocelové komponenty. Z nich si nechává podle svých počítačových návrhů vyřezat díly pro náušnice ve tvarů pecek, jelenů nebo třeba kotviček. "Pak to ručně obrousím, nalepím a je hotovo," popsala. Barevně je doplňuje gumou nebo papírem. V její kolekci se objevují ale i náhrdelníky z pastelek a hliníkových trubek. Náušnice a náhrdelníky vytváří i ze zátek od piva a doplňuje výtvarnými motivy.

Novou kolekci na Dyzajn marketu představila i značka Trash Made, na níž se podílí skupina umělců v čele s designérkami Annou Kozovou, Janou Chaklosh a Lindou Čihařovou. V minulosti už získaly několik nominací na prestižní Ceny Czech Grand Design. Vytváří náušnice a náhrdelníky například z drátů pro přenos slabého napětí.

Jejich základem je poddajná elektrovodná a snadno tvarovatelná měď. Pozornost kolemjdoucích vzbuzovaly i brože se zvířecími motivy vyřezané z nepovedených desek plošných spojů, takzvaných DPS. Základ tvoří laminát ze skelné tkaniny polepený měděnou folií. Zelenou barvu desce dodává maska z izolační vrstvy, která nechává odkryté jen pájecí plošky.

Náramek ze starého bubnu od pračky naopak vznikl v dílně sklářky Ilony Fiuráškové. "Náramky už dělám 12 let. Tak mne napadlo starý buben rozřezat rozbrušovačkou na pásky, obrousit a stočit," uvedla. Navrhla také kolekci perspexových náušnic, z jejich odpadního materiálu vznikla kolekce dalších menších. "S materiálem pracuji, dokud to jde," dodala.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů