Pátek, 19. dubna 2024

Rakouská novinka: Solární minielektrárna na balkoně

Rakouská novinka: Solární minielektrárna na balkoně

Tvoří ji fotovoltaický panel vysoký 138 centimetrů a široký necelý metr, který se dá jednoduše postavit na balkón či na terasu. A pomocí měniče převádějícího stejnosměrný proud na proud střídavý může přes zásuvku zásobovat domácnost.

Její uvedení na trh chystá firma Oekostrom, jeden z rakouských dodavatelů ,,zeleného proudu". Důležité je, aby byl balkon obrácen na jih. ,,Z přibližně dvou milionů rakouských domácností je takových asi polovina," tvrdí Lukas Stühlinger, šéf zmíněné firmy. Výkon balkonové solární minielektrárny není ovšem žádný zázrak. Za optimálních podmínek maximálně 150 wattů. Což například stačí na udržení veškerých domácích spotřebičů v pohotovostním režimu (stand by). Nebo k přípravě snídaně pro dvě osoby, či k vyprání jedné náplně v pračce. Fotovoltaické zařízení na slunném balkónu může vyrobit kolem 150 kilowatthodin elektřiny ročně, a ušetřit tak rodinnému rozpočtu 30 až 50 eur ročně. To jistě není mnoho, ale Lukas Stühlinger je přesvědčen, že minielektrárna půjde na odbyt. ,,Mnoho lidí touží po energetické nezávislosti a jistotě," tvrdí Stühlinger.

Firma zatímzkouší několik prototypů avýrobu zahájí, bude-li mít alespoň tisíc objednávek. Předpokládá se, že do prodeje půjdou během půl roku a budou stát ,,baťovských" 499 eur. To znamená, že vynaložené peníze se v průměru vrátí za 12 - 15 let.

Obyvatelé městských bytů v Rakousku nemohou jen tak instalovat fotovoltaiku na střechu domu. Brání tomu spletité předpisy, podle nichž musejí s instalací takového zařízení souhlasit všichni nájemníci či členové společenství vlastníků. Pokud solární panely instaluje na svůj náklad majitel domu, stejně podle zákona nesmí elektřinu svým nájemníkům prodávat, protože nedostane licenci. Proud ale může lidem v domě "darovat".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů