Sobota, 20. dubna 2024

Nejdek dostal od ÚOHS pokutu 750.000 korun

Nejdek dostal od ÚOHS pokutu 750.000 korun

Radnice v Nejdku na Karlovarsku dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 750.000 korun. Chybovala v zakázce na komunální a technické služby. Zakázku vymezila příliš široce. ČTK to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda. Rozhodnutí není pravomocné, město proti němu podalo rozklad.

"Zákon o veřejných zakázkách byl porušen tím, že zadavatel vymezil příliš široce předmět plnění veřejné zakázky, čímž porušil zásadu zákazu diskriminace," uvedl Švanda. Kromě svozu a likvidace odpadu zakázka podle něj zahrnovala také zimní a letní opravu silnic. Okruh uchazečů schopných plnit takto vymezenou zakázku byl značně omezen.

Pokuta mohla dosáhnout výše až 50 milionů korun. "Úřad akcentoval spíše její preventivní účinek," uvedl Švanda.

Zakázku s předpokládanou hodnotou 600 milionů korun vypsalo město loni. Tendr v minulosti kritizovala organizace Transparency International, podle které je dvacetiletá doba zakázky nevhodná, stejně jako spojení dvou služeb do jedné zakázky. Radnice se hájila tím, že zakázka má jen prodloužit předchozí stav, kdy obě služby pro město vykonávala jedna firma.

"Proti rozhodnutí jsme podali rozklad. Vše samozřejmě projednává rada města a 17. června bude situaci řešit i zastupitelstvo. Pokud pokutu skutečně dostaneme, čemuž se snažíme vyhnout, vedení města bude muset řešit veškeré právní i další důsledky, které to pro Nejdek ponese," řekl dnes ČTK starosta Lubomír Vítek (Strana zelených).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů