Pátek, 29. března 2024

Platba v hotovosti za odpad

Platba v hotovosti za odpad

Jak z výše uvedeného vyplývá, k vašemu dotazu lze odpovědět pouze tolik, že zaplatit v hotovosti fyzické osobě skelet z pračky, buben, motor aj. nelze ani v zařízení ke sběru a výkupu kovových odpadů, ani na místě zpětného odběru elektrozařízení pocházejících z domácností.

Dotaz:
Můžeme zaplatit v hotovosti fyzické osobě skelet z pračky, buben, motor když byly vykoupeny ve zpětném odběru elektrozařízení a dále jsou předávány jako zpětný odběr.

Odpověď:

Situace, které se týká váš dotaz, tj. zda můžete zaplatit v hotovosti fyzické osobě skelet z pračky, buben, motor když byly vykoupeny ve zpětném odběru elektrozařízení a dále jsou předávány jako zpětný odběr, nemůže nastat. Pokusím se vysvětlit proč.

S vyřazenou pračkou nebo jejími částmi může fyzická osoba naložit dvěma způsoby:

1) Odevzdá ji na místě zpětného odběru elektrozařízení pocházejících z domácností, nebo dalším osobám jmenovaným v § 37k odst. 5, jako použitý výrobek, a to za podmínek, stanovených v dílu osmém části čtvrté a v § 38 části páté zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ,,zákon o odpadech"). Pokud vyřazený výrobek nebo zařízení není uveden mezi vybranými výrobky a zařízeními v § 38 odst. 1, nebo nenaplňuje definici elektrozařízení pocházejícího z domácností (§ 37g písm.f), zpětný odběr vybraných výrobků se na něj nevztahuje a je s ním nakládáno podle obecných částí zákona o odpadech, tj. jako s odpadem a její vlastník ji nejspíše

2) předá provozovateli zařízení ke sběru a/nebo výkupu kovového odpadu.

Ad 1) Zpětný odběr elektrozařízení je definován v § 37g písm.g) zákona o odpadech jako odebírání použitých elektrozařízení pocházejících z domácností od konečných uživatelů bez nároku na úplatu v místě zpětného odběru nebo v místě prodeje nebo dodávky nového elektrozařízení posledním prodejcem či v jeho bezprostřední blízkosti. V žádném stupni zpětného odběru se nejedná o platbu fyzické osobě, tím spíše ne o platbu v hotovosti. Ani fyzická osoba za odevzdání použitého výrobku ve zpětném odběru nic neplatí, vyjma případů nekompletních výrobků (viz dále).

Do zpětného odběru elektrozařízení musí fyzická osoba i právnická elektrozařízení pocházejících z domácností nabídnout přednostně v souladu s ustanovením § 37k odst. 5 zákona o odpadech, který stanoví, že držitel elektrozařízení pocházejícího z domácností se jej smí zbavit jen jeho předáním zpracovateli podle § 37l nebo na místo zpětného odběru. Konečný uživatel se smí zbavit elektrozařízení pocházejícího z domácností také jeho předáním poslednímu prodejci podle § 37k odst. 4. Zpětně odebraná elektrozařízení a odděleně sebraný elektroodpad musí být předány pouze zpracovateli podle § 37l, není-li elektrozařízení jako celek opětovně použito. Tím není dotčena možnost předání zpětně odebraného elektrozařízení posledním prodejcem na místo zpětného odběru. Jiné osoby než zpracovatelé podle § 37l, provozovatelé míst zpětného odběru a poslední prodejci podle § 37k odst. 4 nejsou oprávněny elektrozařízení pocházející z domácností a elektroodpad převzít (tedy ani provozovatel zařízení k výkupu odpadů).

Pokud jste tedy provozovatelem místa zpětného odběru některého z vybraných výrobků nebo zařízení, jmenovaných v § 38 odst. 1 zákona o odpadech (ve vašem případě elektrozařízení pocházející z domácností), nenakládáte s odpady, ale zpětně odebíráte použité vybrané výrobky v místě stanoveném jejich výrobcem.

Podle § 38 odst. 7 zákona o odpadech zpětný odběr použitých výrobků uvedených v odstavci 1 musí být proveden bez nároku na úplatu za tento odběr od konečného uživatele. Zpětný odběr použitého výrobku lze odmítnout pouze v případě, že použitý výrobek z důvodu kontaminace ohrožuje zdraví osob, které zpětný odběr provádějí a dále provozovatel místa zpětného odběru elektrozařízení není povinen v režimu zpětného odběru elektrozařízení převzít tehdy, je-li zařízení nekompletní (tedy nemusí jej přijmout bezúplatně). Nekompletním elektrozařízením se rozumí elektrozařízení bez technologických částí, které jsou podstatné pro jeho klasifikaci.

Pokud tedy elektrozařízení pocházející z domácnosti nesplňuje požadavky jeho zpětného odběru, může fyzická osoba nabídnout části pračky nabídnout jako odpad do sběrny nebo výkupny odpovídajících katalogových čísel odpadů.

Ad 2) Pokud jste provozovatelem zařízení ke sběru a/nebo výkupu kovového odpadu, nakládáte s odpady a vztahují se na vás povinnosti obecné části zákona o odpadech, stanovené především jeho § 18. Zařízení provozujete v souladu se souhlasem s jeho provozem a provozním řádem podle § 14 odst. 1 a sbíráte nebo vykupujete odpad, nikoliv použité vybrané výrobky ve zpětném odběru podle zvláštní části zákona o odpadech (část 4. a 5.). K vašemu dotazu na platbu v hotovosti fyzickým osobám se přímo vztahuje ustanovení § 18 odst. 4, které stanoví, že provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů nesmí vykupovat odpady stanovené prováděcím právním předpisem (vyhláška č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, v platném znění), s výjimkou autovraků, od fyzických osob a § 18 odst. 5 stanoví, že provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů nesmí za vykoupený nebo odebraný odpad stanovený prováděcím právním předpisem (viz výše) poskytovat úplatu v hotovosti. Je tedy jasné, že pokud by byl kovový odpad stanovený vyhláškou, nabídnut k výkupu odpadů fyzickou osobou, nesmí jí být poskytnuta úplata v hotovosti.

Jak z výše uvedeného vyplývá, k vašemu dotazu lze odpovědět pouze tolik, že zaplatit v hotovosti fyzické osobě skelet z pračky, buben, motor aj. nelze ani v zařízení ke sběru a výkupu kovových odpadů, ani na místě zpětného odběru elektrozařízení pocházejících z domácností.

Autor: Mgr. Věra Dubanská CSc.

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů