Čtvrtek, 18. dubna 2024

CVVM: Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí

CVVM: Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí

Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí. Okolí svého bydliště hodnotí pozitivně tři čtvrtiny lidí a životní prostředí v celé republice téměř dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Kritičtější jsou ale obyvatelé Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Oba regiony se potýkají s následky těžby a horší kvalitou ovzduší.

Z účastníků průzkumu je se stavem životního prostředí v okolí svého bydliště spokojeno 74 procent a se stavem v celém Česku 62 procent. Oproti průzkumu z loňska se podíl spokojených výrazněji nezměnil. Hodnocení životního prostředí v místě bydliště se drží kolem 70 procent dlouhodobě, ale názor na celorepublikový stav se za poslední léta značně zlepšil. V roce 2002 bylo s životním prostředím v Česku spokojeno jen 40 procent lidí.

Spokojenější jsou většinou lidé z vesnic a obecně lidé žijící v Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji a na Vysočině. Naopak záporné odpovědi se nejčastěji ozývají od lidí z měst se 30.000 až 80.000 obyvateli a lidí z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Naprostá většina Čechů, přes 80 procent, je spokojena s kvalitou pitné vody a dostupností volné přírody. Přes 70 procent lidí hodnotí kladně také čistotu přírody. Výrazně horší už je hodnocení čistoty ovzduší, úrovně hluku a čistoty povrchových vod, které hodnotí kladně asi dvě třetiny lidí. Záporné hodnoty ale převažují pouze u hustoty silničního provozu, se kterou je spokojeno jen 40 procent Čechů, kdežto nespokojeno 59 procent.

Řada lidí, podle průzkumu téměř dvě třetiny, se zajímá o informace týkající se životního prostředí a mnozí se ho snaží i zlepšovat. Až devět z deseti dotázaných uvedlo, že pravidelně třídí běžný odpad, a více než polovina lidí se snaží šetřit energiemi a vodou. Jen čtvrtina Čechů ale uvádí, že nakupuje výrobky šetrné k životnímu prostředí a pouze 18 procent lidí se snaží omezit jízdy autem. Biopotraviny nakupuje 15 procent dotázaných.

Průzkum provádělo CVVM v období od 11. do 18. května. Zúčastnilo se ho 1043 obyvatel České republiky starších 15 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů