Čtvrtek, 28. března 2024

V Japonsku vznikla socha na počest hmyzu ubitého člověkem

V Japonsku vznikla socha na počest hmyzu ubitého člověkem

V japonském chrámu vznikla nová socha na počest hmyzu, jenž se dočkal tragického konce rukou člověka. Socha má podobu stvoření, které je podobné brouku, je v nadživotní velikosti a stojí na kameni. Oklopena je drátěným pletivem.

Jak informovala japonská tisková agentura Kjódó, socha je duchovním dílem anatoma Takešiho Jora, který je celoživotním nadšeným entomologem. Před novináři vyjádřil naději, že socha stojící v chrámu Kenčodži jižně od Tokia uchlácholí duše hmyzu, který v životě nasbíral do své sbírky - a zároveň vyšle lidem ekologické poselství.
"Doufám, že si lidé uvědomí, jaký by byl svět bez hmyzu," dodal Joro.

Sochy oslavující hmyz nejsou ve světě příliš běžné, ale jedna podobná stojí v americkém městě Enterprise ve státě Alabama. Socha ženy držící nad hlavou zemědělského škůdce - květopasa bavlníkového (Anthonomus grandis) - tam byla vztyčena v roce 1919 na znamení "hlubokého vděku" za to, jak tento hmyz zpustošil místní bavlníkové plantáže.

Zemědělci se museli vzdát pěstování bavlny a přechod na jiné plodiny městu rychle přinesl nebývalou prosperitu, uvedl zpravodajský server BBC News.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů