Pátek, 29. března 2024

Vysočina se chystá poprvé rozdělovat lidem dotace na nové kotle

Vysočina se chystá poprvé rozdělovat lidem dotace na nové kotle

Kraj Vysočina se poprvé chystá rozdělovat dotace na výměnu starých kotlů na topení za nové, které budou méně znečišťovat ovzduší. Obyvatelé budou mít možnost o podporu začít žádat zřejmě zkraje příštího roku. Podle dosavadních propočtů by na Vysočinu mohlo během prvních dvou let plynout 239 milionů Kč, což by stačilo na výměnu 2300 kotlů. Kraj teď začíná mezi veřejností zjišťovat skutečný zájem o tyto dotace, řekl dnes novinářům radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD).

"Je stoprocentně jisté, že tentokrát se Kraj Vysočina k systému takzvaných kotlíkových dotací přihlásí," řekl Chlád. Na Vysočině o ně doposud nebylo možné žádat. Chlád to zdůvodnil tím, že dříve se mělo dělit jen kolem 40 milionů Kč, z nichž polovinu by musel dát kraj. Stačilo by to pouze na výměnu v průměru jednoho kotle v jedné obci kraje. "Což by podle mě až tak moc nepomohlo," uvedl radní. V nynějším programovém období by ale Vysočina mohla získat během šesti let z operačního programu Životní prostředí dohromady tři čtvrtě miliardy Kč.

"My teď do půlky prázdnin musíme udělat studii absorpční kapacity, jestli vůbec budeme schopni ty peníze vyčerpat," řekl radní. Lidé mohou nezávazně potvrdit zájem o dotace na nový kotel vyplněním formuláře na webových stránkách kraje. Možné zájemce se kraj chystá oslovit i prostřednictvím větších radnic.

Kotlů na tuhá paliva je na Vysočině podle statistik kolem 44.500. Dotována bude jejich výměna kupříkladu za kotle na uhlí s nižšími emisemi, kotle na biomasu nebo na plyn. Podle dostupných informací by lidé mohli dostat příspěvek ve výši 70 až 75 procent uznatelných nákladů, tedy desítky tisíc Kč. Program je podle Chláda nastaven tak, aby peníze, které si domácnosti k dotaci připlatí, samy o sobě nestačily ani na nákup kotle nejhorší kategorie. Vedení kraje bude ještě debatovat o tom, jestli lidem na kotle menším dílem přispěje z vlastního rozpočtu. Podle radního mohou takovou pomoc zvažovat i jednotlivé radnice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů