Pátek, 19. dubna 2024

Nové trendy v železniční dopravě: společnost Siemens dodá regionální expresní elektrické jednotky pro projekt Rhein-Ruhr Express

Nové trendy v železniční dopravě: společnost Siemens dodá regionální expresní elektrické jednotky pro projekt Rhein-Ruhr Express
  • Společnost Siemens dodá 82 elektrických trakčních jednotek a po dobu 32 let bude zajišťovat jejich údržbu
  • Celková hodnota zakázky přesáhne 1,7 miliardy eur
  • Nové technické řešení rychlého a pohodlného velkokapacitního dopravního prostředku

Městská aglomerace Porýní-Porúří zadala společnosti Siemens rekordní zakázku. Územně samosprávné celky zapojené do realizace nové koncepce železniční dopravy Rhein-Ruhr Express (RRX) pověřily společnost Siemens dodávkou 82 čtyřvozových elektrických trakčních jednotek Desiro HC a to včetně zajišťování údržby po dobu 32 let. Vzhledem k celkové hodnotě zakázky přesahující 1,7 miliardy eur se jedná o největší zakázku v oblasti regionální železniční dopravy, kterou kdy společnost Siemens v Německu získala.

,,Je to obrovský úspěch pro společnosti Siemens v oblasti železniční dopravy. Projekt zajistí stávající a vytvoří nová pracovní místa pro pracovníky v Severním Porýní-Vestfálsku. Náš ultramoderní vlak je dobrou zprávou pro miliony dojíždějících, kteří se přepravují v oblasti Porýní a Porúří v nejhustěji osídlené oblasti Německa," uvedl Jochen Eickholt, generální ředitel divize Mobility společnosti Siemens. Kombinací jednopodlažních čelních trakčních vozů s plným využitím půdorysné plochy pro cestující a dvoupodlažních vložených vozů vzniká vozidlo s velmi vysokou nabídkou míst pro cestující. Roman Kokšal z české dopravní divize Siemens doplňuje: ,,Rodina vozidel Desiro, která je i v České republice cestujícím dobře známá, bude díky tomuto projektu obohacena o další atraktivní vysokokapacitní vozidlo. Je vhodné zejména pro důležité příměstské tratě, na kterých trvale narůstá počet cestujících. Tento projekt je zajímavý také pro náš tým odborníků v konstrukčním a vývojovém centru, které sídlí v Praze a Ostravě. Vysoce kvalifikovaný český tým spolupracuje na konstrukčních návrzích v oblasti hrubé stavby vozové skříně, interiéru, systému řízení vozidla a na vybraných klíčových komponentech, jakými jsou dveřní systémy, klimatizace a sanitární systémy."

Společnost nová vozidla nejenom dodá, ale po dobu 32 let bude provádět i jejich údržbu. Pro německý železniční průmysl se jedná o historicky první zakázku na poskytování servisu v takovémto rozsahu. K zajišťování údržby vybuduje společnost Siemens technické zázemí v Dortmundu-Evingu, kde bude možné provádět servis až u čtyř vlaků současně a kde bude ve vícesměnném provozu pracovat zhruba 100 nových odborných pracovníků. Plány na výstavbu zařízení počítají s depem, specializovanými dílnami, venkovní myčkou a odstavnými kolejemi o kapacitě až deset souprav. V konečném součtu investuje společnost Siemens do technického zázemí ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zhruba 150 milionů eur.

Projekt RRX, o němž se hovoří v superlativech jakožto o ,,projektu století realizovaném v daném regionu", pomůže po zahájení dodávek vozidel v roce 2018 ulevit neustále se zostřující dopravní situaci v oblasti Porýní a Porúří. Tento region je jednou z největších velkoměstských oblastí v Evropě s celkovým počtem obyvatel odpovídajícím zhruba deseti milionům a velkým počtem přepravních tras. Zejména funkčnost klíčové trasy mezi Kolínem nad Rýnem a Dortmundem je již léta silně vyhrocena v důsledku přetíženosti souběhem regionální dopravy a dálkových železničních spojů.

Díky optimalizovanému rozšíření železniční sítě a potenciálnímu přesunu dopravy ze silnic na železnici se očekává, že realizace projektu RRX ušetří každý pracovní den několik tisíc jízd autem. Dle časového harmonogramu mají první vlaky v rámci projektu RRX zahájit provoz do konce roku 2018 a budou v daném regionu provozovány při rychlostech dosahujících až 160 kilometrů za hodinu. Plánuje se, že po dokončení projektu železniční infrastruktury budou vlaky provozovány ve čtvrthodinovém intervalu.

Zakázka, kterou společnost Siemens získala, zahrnuje nově vyvinuté vysokokapacitní jednotky z osvědčené řady Desiro. Elektrická trakční jednotka se skládá ze čtyř vozů s kapacitou 400 míst k sezení a bude dlouhá 105 metrů. Je pozoruhodná promyšlenou kombinací jednopodlažních a dvoupodlažních vozů. Čelní trakční vozy jsou jednopodlažní s elektrickou výzbrojí umístěnou na střeše, což umožňuje plně využit podlahovou plochu pro cestující. Vložené netrakční vozy jsou dvoupodlažní, rovněž s velkou nabídkou přepravních prostor. V provozu budou dvě čtyřvozové jednotky spojeny do osmivozové soupravy regionálního expresního vlaku s kapacitou 800 míst k sezení. Trakční jednotky z rodiny Desiro jsou již provozovány například v Německu, Belgii, Velké Británii, Rusku, Švýcarsku a Thajsku a brzy se k nim přidá i Rakousko.

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice. Již 125 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,2 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2014 obrat 34,9 miliard Kč. Více informací naleznete nahttp://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Společnost působí ve více jak 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Siemens je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, patří mezi hlavní dodavatele pro paroplynové zdroje a technologie pro přenos energie, je průkopníkem v oblasti řešení pro veřejnou infrastrukturu, průmyslovou automatizací a softwarová řešení. Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2014, který skončil 30. září 2014, dosáhl Siemens obratu 71,9 miliard EUR s čistým ziskem 5,5 miliard EUR a zaměstnával 357 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.

ZDROJ:Siemens

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů