Pátek, 29. března 2024

V několika městech lidé protestovali proti prolomení limitů těžby

V několika městech lidé protestovali proti prolomení limitů těžby

V několika městech v Česku se dnes konaly protestní akce proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Pořadatelé je svolali do dvou desítek míst. Zhruba stovka odpůrců rozšíření těžení se sešla v centru Prahy, další v Plzni, Litvínově či Brně. Shromáždění a happeningy organizovala iniciativa Limity jsme my a podpořila je Strana zelených.

Limity stanovila v roce 1991 tehdejší vláda. Zaručují městům a obcím, pod nimiž se nachází hnědé uhlí, že se nebudou kvůli těžbě bourat. Ministerstvo průmyslu pod vedením Jana Mládka (ČSSD) teď zpracovalo čtyři varianty postupu - úplné prolomení limitů, zachování, uvolnění v dole Bílina či případně také částečně v dole ČSA, což by znamenalo zbourání 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti jsou obyvatelé, ekologické organizace či Strana zelených. Odbory a zástupci zaměstnavatelů naopak volají po úplném prolomení.

Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Strana zelených) dnes připomněl, že boj trvá už dvacet let. "Je to velmi náročné na psychické i fyzické síly. Plno občanů má pocit, že jsme sami. Ale tato akce ukazuje, že sami nejsme. Je to pro nás obrovská vzpruha," řekl ČTK. Několik desítek lidí vyjádřilo podporu obci pod Krušnými horami také přímo v Horním Jiřetíně, Chomutově, Mostě či Ústí nad Labem.

Podle pořadatelů pražské akce prospěch z prolomení limitů budou mít jen těžební firmy. Jim prý politici nadbíhají místo toho, aby poslouchali občany. "Plány prolomení nekorespondují s potřebami České republiky. Patříme k největším výrobcům elektrické energie. Není důvod se vracet k politice před rokem 1989 a drancovat přírodní bohatství," řekl na pražské akci na náměstí Míru senátor Libor Michálek (za Zelené).

Pražská demonstrace skončila po hodině, pokračovala piknikem. Na závěr shromáždění se účastníci s transparenty vyfotili na schodišti před kostelem svaté Ludmily. Kolem něj se už dopoledne konal happening, na němž "těžaři" hrozili zbouráním svatostánku.

Plochu několika desítek čtverečních metrů na údajnou těžbu hnědého uhlí vytyčili dnes aktivisté i na plzeňském náměstí. Červenobílou páskou s nápisem "Vstup zakázán" ohradili prostor na katedrále u andělíčka, jenž podle Plzeňanů plní přání těm, kteří si na něj sáhnou. "Tady se teď bude těžit, je to dobývací prostor. Vezměte si místo štěstí trochu uhlí," říkal do megafonu plzeňský aktivista Roman Černík. Zhruba 15 protestujících drželo transparenty. Stejně jako v Praze se i tady podepisovala petice proti odstranění limitů.

V Brně se u obelisku v Denisových sadech shromáždilo asi 50 lidí. Akci zahájil reprodukovaný zvuk důlního rypadla, po projevech se účastníci vydali na párty do Lužánek. Shromáždění se zúčastnila i předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová, podle níž je spalování uhlí neefektivní a překonané. "Budoucnost je v moderních technologiích, podpoře obnovitelných zdrojů a zateplování budov. Je jednodušší s energií šetřit než likvidovat dlouhodobé následky těžby," uvedla Drápalová. Vláda by podle ní limity měla zachovat a obyvatelům zaručit budoucí rozvoj jejich regionu.

Přes sto lidí se sešlo uprostřed Litvínova. Město se dlouhodobě staví na rozdíl od sousedního Mostu za zachování limitů těžby uhlí. "Je potřeba názory občanů neustále vládě připomínat. Věřím tomu, že hlas těch, kterých se to nejvíc týká, všichni naši vládní činitelé dobře zváží a vyslyší," řekla starostka Kamila Bláhová (ANO). Zdůraznila, že aktivity odpůrců pokračování těžby budou pokračovat do doby, než vláda rozhodne.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů