Pátek, 29. března 2024

Za nelegální předání strusky padla pokuta 1,5 milionu korun

Za nelegální předání strusky padla pokuta 1,5 milionu korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Plzni uložili pokutu 1,5 milionu korun společnosti Železárny Hrádek (nyní Reality Hrádek). Firma nelegálně předala odpad ze zpracování strusky dalším 25 stavebním společnostem a neuvedla, o jaký materiál ve skutečnosti jde.

,,Přes deset tisíc tun této odpadní strusky, v níž byly překročeny zákonné limity pro chrom a nikl, pak stavební firmy použily k opravám silnic, lesních cest, zásypům kanalizace a jako příměs do betonových podlah," uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu Plzeň, který se případem zabýval.

Proti pokutě, kterou ČIŽP uložila už v roce 2011, se firma odvolala. Ministerstvo životního prostředí ji však potvrdilo. Společnost neuspěla ani se soudní žalobou, v níž si stěžovala na likvidační výši sankce. Městský soud v Praze letos v květnu žalobu zamítl s tím, že firma dlouhodobě přežívá i s kumulovanou ztrátou z minulých let ve výši téměř 1,5 miliardy korun. Pokuta tak nabyla právní moci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů