Úterý, 23. dubna 2024

Nový projekt Fóra o prosazování bude zaměřen na uzávěry odolné proti otevření dětmi

Nový projekt Fóra o prosazování bude zaměřen na uzávěry odolné proti otevření dětmi

V 15 členských státech budou probíhat kontroly bezpečného balení nebezpečných látek a směsí, které jsou užívány spotřebiteli (zveřejněno ECHA 3. 6. 2015).

Jedná se o první projekt Fóra pro výměnu informací o prosazování, který bude sledovat prosazování konkrétních požadavků na obaly. Cílem je zlepšení bezpečnosti spotřebitelů a zejména dětí.

Kontroly budou zaměřeny na následné uživatele, zvláště na formulátory směsí, zpětné dovozce, ty, kteří přeplňují a přebalují směsi, které dodávají široké veřejnosti a na dovozce směsí. Mezi hlavní dodavatele patří rovněž distributoři, včetně maloobchodníků. Z hlediska dodržování pravidel mohou být kontrolováni také výrobci látek určených pro širokou veřejnost.

Kontroly budou probíhat od července do prosince 2015 a budou zaměřené na spotřebitelské výrobky s nebezpečnými látkami nebo směsmi, které musí být opatřeny uzávěryodolnými proti otevření dětmi a také hmatatelnou výstrahou pro nevidomé. Mezi typické produkty patří náplně do zapalovačů, dezinfekční prostředky, čisticí a prací prostředky a výrobky na čištění odpadů.

Inspektoři budou kontrolovat také celá balení z hlediska informací, aby nebylo možné zaměnit tyto obaly za obaly s potravinami, krmivy pro zvířata, léky nebo kosmetikou.

Další informace:

Fórum o prosazování

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů