Úterý, 16. dubna 2024

Papežova encyklika viní z globálního oteplování lidskou činnost

Papežova encyklika viní z globálního oteplování lidskou činnost

Papež František dnes zveřejnil svou druhou encykliku. Pojednává o ochraně životního prostředí a papež se s ní obrací na všechny lidi, nikoli jen na věřící. Hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je podle hlavy katolické církve lidská činnost. Podle zahraničních agentur papež v textu poukazuje na to, že za neúspěch vrcholných jednání o ekologii může podřízenost politiky financím.

"Mnohé vědecké studie upozorňují, že větší část globálního oteplování v posledních desítkách let je důsledkem velké koncentrace plynů se skleníkovým efektem (oxid uhličitý, metan a další), které se vypouštějí hlavně v důsledku lidské činnosti," stojí podle AFP v encyklice.

Encyklika je nejautoritativnější dokument, jaký může papež vydat. Vždy se zabývá otázkami, které církev v dané chvíli považuje za nejdůležitější. František převzal své jméno po svatém Františku z Assisi, jenž je patronem ekologie. Od svého nástupu do funkce v březnu 2013 zmínil vztah člověka a přírody již v několika svých vystoupeních. Například loni v lednu uvedl před diplomaty ve Vatikánu: "Bůh vždycky odpustí, my odpouštíme někdy, ale když je s přírodou špatně zacházeno, ta neodpouští nikdy."

Papež nově varuje, že toto století může být svědkem vážných klimatických změn a ničení ekosystémů, pokud se nic neudělá. "Lidstvo si musí uvědomit, že je nezbytné pozměnit životní styl, výrobu a spotřebu. A to s cílem bojovat proti oteplování, tedy alespoň proti lidským příčinám, které ho vyvolávají či zvyšují."

Je třeba ihned jednat, zdůraznil František na adresu mezinárodního společenství. Vyzývá podle AP k odvážné kulturní revoluci s cílem napravit to, co nazývá "strukturálně zvrhlý" ekonomický systém. Systém podle něj umožňuje bohatým vykořisťovat chudé a dělá ze Země "ohromnou hromadu špíny". Papež vyzval všechny obyvatele planety k odpovědnosti.

Univerzálnost textu Vatikán podpořil tím, že encykliku dnes představili novinářům společně ghanský římskokatolický kardinál, řecký pravoslavný teolog, německý ateistický vědec a americká ekonomka a katolička.

Papež vyzývá země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší. Tím se podle komentáře stanice France25 trefuje hlavně do Spojených států a Číny, jejichž výroby nejvíce znečišťují životní prostředí a které se zdráhají to zásadně změnit.

Odpovědnost za zlepšení stavu leží podle Františka na ekonomických velmocích. "Nadešel čas přistoupit na určité omezení (ekonomického) růstu v některých částech světa a poskytnutí zdrojů pro zdravý růst v jiných částech světa," věří papež.

Zatím však je podle něj úsilí v zájmu zlepšení životního prostředí často neúspěšné kvůli odporu mocných a nezájmu lidí. "Ekonomický zájem dokáže velmi snadno převážit nad obecným blahem a zmanipulovat informace ve svůj prospěch," cituje AFP z encykliky.

Encykliku ihned uvítaly organizace na ochranu životního prostředí. Text například podle vědce Veerabhadrana Ramanathana z amerického oceánografického ústavu povede lidi nejspíš k větší odpovědnosti.

Encyklika o 191 stranách však podle AP vyvolá nelibost u mnoha konzervativců ve světě včetně USA. "Nemyslím, že bychom měli politizovat naši víru. Myslím si, že náboženství nám má pomáhat stát se lepšími lidmi a méně se zabývat věcmi, které zasahují do politiky," řekl republikánský kandidát na amerického prezidenta, katolík Jeb Bush. Není zdaleka sám, který si myslí, že papež se nemá zapojovat do debaty o příčinách a řešení oteplování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů