Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihomoravský kraj lidem přispěje až 85 procent na výměnu kotle

Jihomoravský kraj lidem přispěje až 85 procent na výměnu kotle

Jihomoravský kraj poskytne lidem dotaci na výměnu starých kotlů na pevná paliva. Získá na to až 136 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, řekl dnes novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Kraj na základě výzvy ministerstva životního prostředí předloží dvouletý projekt na výměnu kotlů bez finanční účasti kraje. Lidé budou moct získat na nový kotel 70 až 85 procent z ceny podle typu kotle.

Ministerstvo chce zlepšovat kvalitu ovzduší v obcích a městech, a proto pro kraje vyhlásilo výzvu na dotace z evropských fondů. "Ministerstvo jedná s kraji a na základě výzvy bude předkládat projekty na výměnu kotlů na pevná paliva za novější kotle na pevná paliva vyšší emisní třídy, za plynové kondenzační kotle nebo tepelná čerpadla, ale také na instalaci solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody, na mikroenergetická opatření jako například zateplení střešních půdních prostor, na izolaci a dílčí výměnu oken a podobně," vyjmenoval Hašek.

Jakmile kraj peníze od ministerstva dostane, vyhlásí program pro obyvatele. "Lidé budou moct dosáhnout podle typu kotle na podporu v rozmezí od 70 do 85 procent. Jejich příspěvek se tak bude pohybovat od 15 do 30 procent," doplnil Hašek.

Podle něj je to významná podpora, jak pomoct občanům řešit situaci v jejich rodinných domech, a snížit tak emise z lokálního výtápění domácností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů