Úterý, 19. března 2024

O soutěž ekologických oskarů je letos rekordní zájem, hlasování o celkového vítěze právě startuje

V Praze byli slavnostně představeni vítězové základních kategorií 7. ročníku mezinárodní soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, jejímž iniciátorem je v České republice od roku 2008 energetická společnost E.ON.

O soutěž ekologických oskarů je letos rekordní zájem, hlasování o celkového vítěze právě startuje

Celkového vítěze, který vedle sošky ekologického oskara získá zajímavé odměny včetně automobilu ŠKODA Octavia Combi G-TEC, zvolí v příštích měsících v hlasování veřejnost.

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá mezi odbornou i laickou veřejností jako ekologický oskar, oceňuje projekty a inovativní nápady z oblasti životního prostředí a úspor energií. Její 7. ročník letos přilákal rekordní počet autorů ekologických projektů. ,,Celkem se nám do soutěže přihlásilo 373 projektů, což je nejvyšší počet v dosavadní historii soutěže," říká Michael Fehn, jednatel společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

Přihlášené projekty byly také letos hodnoceny ve čtyřech základních kategoriích Obec, Firma, Kutil a Mládež, jejichž vítěze zvolila odborná komise pod záštitou Akademie věd ČR. Autoři vítězných projektů si dnes na tiskové konferenci převzali odměny včetně roční zápůjčky vozu ŠKODA Citigo G-TEC s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

dva

Za vítěze v kategorii Obec odborná komise určila projekt základní školy Karla Malicha v Holicích, která je vůbec první veřejnou pasivní stavbou v České republice. Společnost Country Life s.r.o. uspěla v kategorii Firma s projektem přestavby zchátralých budov bývalého JZD do podoby multifunkčního areálu v pasivním standardu.

V kategorii Mládež komise ocenila sdružení Tereza, které již od 90. let v České republice koordinuje programy ekologického vzdělávání určené mládeži. V kategorii Kutil si prvenství odnesl pan Pavol Floriš se svým unikátním zařízením pro čerpání a čištění vody za využití větrné energie.

Z vítězných projektů základních kategorií bude také letos vybrán celkový vítěz, o němž svým hlasováním rozhodne veřejnost. ,,Hlasovat je možné až do 20. září prostřednictvím SMS nebo na webových stránkách www.ekologickyoskar.cz a pro hlasující jsou připraveny hodnotné ceny od pořadatelů a partnerů soutěže. Celkový vítěz 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR bude představen v říjnu na slavnostním vyhlášení, které již tradičně odvysílá Česká televize," vysvětluje Jitka Ničová z týmu E.ON Energy Globe Award ČR.

Více informací o hlasování najdete na www.ekologickyoskar.cz.

Přehled vítězů základních kategorií

Kategorie Obec

Základní umělecká škola Karla Malicha (město Holice)

V centru města Holice vznikla v roce 2014 první veřejná budova v České republice, která splňuje standardy pasivní výstavby. Při stavbě budovy byly využity nejmodernější technologie, což umožnilo dosažení energetické třídy náročnosti A. Přes snahu o dosažení pasivního standardu přitom nebyl překročen původní rozpočet a budova díky řadě chytrých technologických řešení maximálně využívá pasivní energetické zisky.

Kategorie Firma

Ekocentrum ARCHA COUNTRY LIFE (Country Life s.r.o.)

Firma Country Life za posledních 10 let přebudovala nevzhledný areál zkrachovalého JZD do podoby multifunkčního areálu, v němž prodává biopotraviny a poskytuje také další služby veřejnosti. Z opuštěného seníku vznikl velkoobchodní sklad, prostor kravína posloužil jako sídlo společnosti, balírna či pekárna. V multifunkčním areálu pak může běžný návštěvník najít také řadu dalších objektů, jako jsou školicí střediska, knihovny, velkoobchod s potravinami či biokosmetikou.

Kategorie Kutil

Větrné čerpadlo Pavla Floriše (Pavol Floriš)

Zařízení Pavla Floriše slouží nejen k jednoduchému odčerpání, ale také k vyčištění vody z vrtu či studny. Jak říká sám autor technologie, řada studen je otevřená a obsahuje velké množství mechanických nečistot. Jím speciálně upravené čerpadlo dokáže tyto nečistoty rozdrtit a společně se znečistěnou vodou odčerpat. Následně provádí desinfekci vody, čímž se odstraní 99,9 % bakterií a virů, Technologii lze díky příznivé ceně i unikátnímu postupu, který si jeho autor nechal patentovat, využít po celém světě.

Kategorie Mládež

Sdružení Tereza

Sdružení TEREZA již od 90. let minulého století v České republice koordinuje mezinárodně uznávané vzdělávací programy Ekoškola, GLOBE a Les ve škole. Na programech se aktivně podílí přes 4 000 učitelů, jsou akreditovány Ministerstvem školství a podporovány Ministerstvem životního prostředí. Dnes se programů účastní přes 730 základních i středních škol a více než 94 000 dětí.

O soutěži E.ON Energy Globe Award ČR

Soutěž E.ON Energy Globe Award ČR, známá mezi odbornou i laickou veřejností jako ekologický oskar, oceňuje projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Jedná se o mezinárodní soutěž, kterou v České republice již po několik let pořádá energetická společnost E.ON.

O společnosti E.ON

Energetická společnost E.ON působí na českém trhu od roku 1998 a je významným dodavatelem energií českým zákazníkům. Aktuálně dodává elektřinu celkem 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobuje více než 220 000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Jako významný dodavatel elektřiny a zemního plynu cítí energetická společnost E.ON velkou odpovědnost nejen za spolehlivé dodávky energie a kvalitní služby zákazníkům, ale také za životní prostředí kolem nás. Svým zákazníkům proto přináší řadu informací a služeb, které pomáhají šetřit přírodu a snižovat jejich spotřebu energií. Více informací o těchto aktivitách je možné najít na stránkách programu EkoBonus.cz na adrese www.ekobonus.cz a www.eon.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů