Čtvrtek, 25. dubna 2024

Největší lesnická stavovská organizace v ČR slaví 25 let své novodobé existence

Největší lesnická stavovská organizace v ČR slaví 25 let své novodobé existence

V úterý si Česká lesnická společnost (ČLS) připomněla 25 let svého působení v lesnictví, v pozici občanské sdružení, přičemž její historické kořeny sahají až do poloviny 19. století. Při této příležitosti se v Národním zemědělském muzeu v Praze sešla téměř stovka významných osobností z oboru, zasloužilí členové a bývalí funkcionáři ČLS, kteří činnosti v rámci ČLS zasvětili velkou část svých profesních životů. Mezi přítomnými byli např. náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář, děkan fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze Marek Turčáni, předseda Českého svazu vědeckotechnických společností Jaromír Volf, ředitel výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Bohumír Lomský, zástupci polských lesníků z organizace PolskieTowarzystwoLeśne a mnozí další.

Předseda ČLS ing. Pavel Draštík k tomuto výročí řekl: ,,Jsem velmi potěšen, že jsme se zde sešli v poměrně velkém počtu, což svědčí o tom, že ČLS má své místo v dnešní společnosti.Jsem rád, že mezi lesnictvem stále existuje stavovská čest a hrdost, což zřetelně doložila výstava 25 let historie ČLS." a dále dodal ,,Vidím v tom i určitou spojovací roli ČLS, která sdružuje lesníky pracující ve státních podnicích, v soukromých firmách, veřejné sféře, lesnickém školství a v ochraně přírody. Stále pokládám lesnické vzdělání se svým širokým záběrem rozvíjejícím znalosti fungování složitých lesních ekosystémů, ekonomickým a technickým přehledem,za nejlepší předpokladkvalitní péče o lesy. Lesník má k území, které obhospodařuje osobní vztah, hlubokou znalost a pociťuje závazek, aby generace nastupující po něm, mohli obhospodařovat co nejkvalitnější stabilní porosty, které ekonomicky budou lesnicko-dřevařský sektor udržovat stabilním. To je jedna z největších odpovědností lesnictva pro budoucnost dalších lesnických generací, čímž se zřetelně odlišuje od těch, kteří ke svým rozhodnutím a řešením o lesních systémech bez patřičného vzdělání žádnou odpovědnost nemají, tím pádem je lesník vlastně největším ochráncem přírody."

společnost

S historií ČLS se každý mohl seznámit a zavzpomínat díky výstavce panelů, která obsahovala řadu informací a fotografií z dosavadní činnosti ČLS.

Na akci byl také představen nový pětiletý projekt ČLS ,,Quo Vadis - lesnictví", který využívá modelu: minulost - současnost - budoucnost. Na jednotlivých oblastech lesního hospodářství bude připomínána slavná a bohatá historie oboru, představena analýza současné situace a možný budoucí vývoj stanoven na základě dlouhodobých časových trendů.

Účastníci byli též seznámeni s novým grafickým designem ČLS, kterým organizace vstupuje do dalšího čtvrtletí své historie. Veškeré informace o ČLS jsou k dispozici na webových stránkách organizace, které jsou kromě tradiční adresy www.cesles.cz nově též na adrese www.lesnictvi.cz. Na slavnostním setkání totiž došlo k oficiálnímu darování této domény jejím dosavadním držitelem právě této stavovské organizaci, která v ČR nejreprezentativnějším způsobem zastupuje lesnický sektor.

Velmi důstojný a dobře připravený průběh akce potvrdil, že ČLS je silná organizace, která má nejen v ČR, ale v celém evropském prostoru své pevné místo a jistě i velkou budoucnost před sebou.

----

O Česká lesnické společnosti

Česká lesnická společnost je dobrovolná, nepolitická, stavovská společenská organizace, sdružující fyzické i právnické osoby, jejichž profesní činnost souvisí nebo souvisela s lesem, s lesním hospodářstvím, s lesnickým školstvím, výzkumem a vzděláváním, s dřevařstvím a ochranou přírody a krajiny.

Ve své činnosti navazuje na více než 150 letou tradici lesnických společenských organizací
na území dnešní České republiky.

Hlavní činností spolku ČLS je zajišťovat růst odborné úrovně a vzdělávání svých členů a dalších zájemců, věnovat se vývoji v lesnictví, v lesnickém výzkumu, věnovat se práci s mládeží zejména formou lesní pedagogiky, věnovat se ochraně přírody a krajiny na území České republiky, vyjadřovat se k základním otázkám v oblasti lesního hospodářství, dřevařství, ochrany kulturní krajiny a ochrany přírody.

V současné době sdružuje cca 1800 členů v rámci 40 pobočných spolků z celé ČR. Cca třetinu členů tvoří zaměstnanci LČR, a kromě lidí v důchodovém věku jsou dále nejvíce v členské základně zastoupeni pracovníci VLS ČR, školství a výzkumu a zástupce soukromého lesnického sektoru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů