Středa, 24. dubna 2024

Soud nařídil Nizozemsku, aby přestalo znečišťovat ovzduší

Soud nařídil Nizozemsku, aby přestalo znečišťovat ovzduší

Soud v nizozemském Haagu dal včera za pravdu ekologům a vynesl poměrně překvapivý rozsudek - stát má podle něj okamžitě začít něco dělat se znečištěním ovzduší a hrozbou změny klimatu. Nizozemsko má teď zajistit, aby emise, které vypouští, klesly do roku 2020 minimálně o 25 % v porovnání s čísly z roku 1990. Stát zažalovala místní ekologická iniciativa Urgenda sdružující 886 různých lidí, která podobně jako Greenpeace se svými partnery s Klimatické koalice požaduje čistější ovzduší a průmysl bez zbytečných emisí.

,,Rozsudek nizozemského soudu může mít zásadní dopad na vyjednávání o mezinárodní dohodě o ochraně klimatu a snižování emisí," říká Jan Rovenský z organizace Greenpeace, expert na klima a energetiku. Znečišťování ovzduší je podle organizace, která žalobu podala, v přímém rozporu s Listinou základních práv a svobod, ke které se ve svém právním řádu hlásí mnoho zemí, včetně České republiky. ,,Pokud se další země ocitnou v důsledku podobných soudních usnesení ve stejné situaci jako nyní Nizozemsko, donutí je to, aby přestaly o ochraně klimatu jen naplano mluvit a přijaly rázná opatření. Greenpeace nyní zváží podání podobné žaloby v České republice," dodává Rovenský. Další soud týkající se omezení vypouštěných emisí by přitom měl v blízké době proběhnout i v Belgii.

Nizozemsko mělo podle původních plánů vlády snížit množství vypouštěných emisí o 17 procent, to ale soudu přišlo nepřijatelné. Podle vědců by totiž rozvinuté země měly být do této doby schopné a ochotné snížit emise skleníkových plynů o 25 až 40 procent. Soud tedy zvolil spodní hranici pro snížení emisí. Nizozemsko se podle soudu nemůže vymlouvat na to, že změna klimatu nezávisí jen na něm. Každé snížení emisí napomáhá zabránit nebezpečné klimatické změně a země tak rozvinutá jako Nizozemsko by mělo v této oblasti ukazovat ostatním cestu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů