Úterý, 19. března 2024

Ode dneška mohou lidé nominovat Alej roku 2015

Ode dneška mohou lidé nominovat Alej roku 2015

Na mnoha školách se rozdají vysvědčení už zítra a rodiny se vydají na výlety. To je ideální chvíle, kdy se procházet našimi alejemi, pořídit v nich impozantní fotografie a nominovat je do ankety Alej roku. Kromě toho, že lidé uvidí krásy českých luhů a hájů, mohou autoři nominace vyhrát řadu cen. Přihlašovat aleje a fotkyje možné do 30. září na webu alejroku.cz. Soutěž je otevřena amatérským i profesionálním fotografům. Ti, kteří nezapomenou připojit k nominaci do ankety příběh, jež se s alejí pojí, budou soutěžit o let balonem od firmy HaBalon, a ti, kdo přihlásí jen fotografii, mohou získat fototiskárnu. O vítězné aleji budou od 15. říjnarozhodovatuživatelé webu svými hlasy, vyhlášeny budou i krajské aleje roku,nejlepší fotografii pak vybere odborná porota.

Loňský ročník vyhrála Sakurováalej v Karviné.Do ankety ji nominoval pan Ivan Ďurovič, pravidelný účastník ankety.Video ze slavnostního vyhlášení vítězné ankety je na http://arnika.org/vyhlaseni-aleje-roku-2014-3

,,Aleje nabízejí nevídaný turistický potenciál všem městům a obcím, kde se nacházejí. Často spojují významná historická místa s přírodními zajímavostmi. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v nich hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory.Aleje spojují lidi, místa i epochy a přesně to je i letošním mottem ankety a tipem, co by lidé v alejích mohli fotit. Věřím, že naše anketa přivede lidi do alejí a ukáže i jejich krásu a význam,"popisuje význam alejí i ankety vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová ze sdružení Arnika.

,,Stromy pro nás dělají mnohem více, než se na první pohled zdá. Jejich přínos si uvědomíme hlavně tehdy, když procházíme pod klenbami alejí nebo voňavým lesem. Přála bych si, abychom jich v krajině měli stále více a aby nám měly co říci. Stromy samotné se však bránitneumí, což mě přimělo, abychomjim s firmou Audit Daně CZ pomohli cestou z našeho pohledu nejefektivnější, tedy podporou organizace, která se jim věnuje,"říká ředitelkagenerálního partnera ankety Alej roku Ing. Jana Moučkováze společnosti Audit Daně CZ.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně.Partnerem fotosoutěže je společnost Epson. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit ,,svou" alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.

Pokud Vámi nominovaná alej nebo Vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné ceny partnerů soutěžní ankety. Let balonem od firmy HaBalon čeká na toho, kdo nominuje vítěznou alej. Tiskárnu na fotografie dostane od firmy EPSON autor nejlepší fotografie.Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech od spisovatelky a fotografky Marie Holečkovéknihy Aleje od nakladatelství Mladá fronta, něco ,,na zub" od PRO-BIO, poukazy na fotografické služby od Centra FotoŠkoda nebovstupenky a permanentky do Botanické zahrady hl. m. Prahy a arboreta výstaviště Flora Olomouc a mnoho dalších.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice ,,Zachraňme stromy" požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 35 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky: ve zcela novém průvodci Cesty k moravským alejím, ale i starších publikacích Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů