Čtvrtek, 18. dubna 2024

Letos jen do pololetí dalších 15nových CNG stanic

Letos jen do pololetí dalších 15nových CNG stanic

V loňském roce přibylo pro motoristy 26 nových veřejných CNG stanic, tedy tolik, co dříve za celých 5 let. V letošním roce je tempo výstavby ještě rychlejší. Už jen za prvních 6 měsíců se otevřelo 15 nových stanic. Nejnověji se nyní v ČR otevírají stanice v Olomouci na ulici Přerovská a v Praze na Poděbradské. V Praze a Středočeském kraji natankujete již u 24 stanic, na Moravě u 30 stanic. Na konci příštího roku bude v ČR 150-160 veřejny?ch CNG stanic.

Nejvíce, již 16 CNG stanic, dnes provozuje v ČR společnost BonettGasInvestment (Bonett). Jen v letošním roceBonettotevírá 15 CNG stanic, na konci roku 2015 by měla mít v provozu minimálně 25 CNG stanic. ,,V roce 2016 by pak měla mít síť Bonett více než 40 CNG stanic jen v České republice," říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva BonettGasInvestment.

Do srpna se objeví také dalších 10 CNG stanic společnosti Vítkovice Doprava, a to v Kroměříži, ve Frýdlantu nad Ostravicí (2 stanice), v Karviné, Praze - Horních Počernicích, v Mikulově, v Přibyslavicích (opět 2 stanice), ve Slaném a v Železné Rudě. Naposledy otevřená CNG stanice v Olomouci je již desátá stanice CNG vybudovaná Vítkovicemi v síti BENZINA.

První CNG Centrum v ČR otevřela společnost E.ON Energie letos na jaře v Plzni Nýřanech. Společnost E.ON Energie, která je dnes jednou ze tří největších investorů v oblasti výstavby CNG stanic, preferuje výstavbu veřejných CNG stanic ve velkých aglomeracích a na hlavních dálničních tazích. Jejich vybrané nové lokality jsou tedy Praha, Brno, Písek aj. Do roku 2017-20 plánuje otevřít celkem 40 CNG stanic. ,,Optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během 3 až 5 let nepochybně v ČR bude," dodává Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu.

Společnost RWE Energo postaví také dalších 40 CNG stanic. "Pokud je v České republice potenciál pro zhruba 250 CNG plnicích stanic, RWE by chtěla vlastnit jednu pětinu," říká Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE. Jen letos plánuje RWE Energo otevřít nové stanice v minimálně šesti lokalitách." Spolupracujeme s několika partnery a máme smluvně zamluven takový počet lokalit, abychom reálně mohli postavit a provozovat 50 veřejných CNG plnicích stanic," říká jednatel RWE Energo Zdeněk Kaplan.

,,Plynárenské společnosti v ČR postavily už 37 veřejných CNG stanic, z nichž zdaleka nejvíce, asi jednu třetinu, postavila společnost Vemex," říká Hugo Kysilka, marketingový ředitel společnosti Vemex. Brzy otevře Vemex další plnicí stanice v Plzni-Černicích, Praze-Podbabě, v Mohelnici, Pelhřimově a Praze-Zdibech. ,,V letošním roce otevřeme dalších 9 nebo 10 veřejných CNG stanic a v roce 2016 už i první LNG stanici," dodává Hugo Kysilka.

Pražská plynárenská buduje síť plniček, kterých v současné době provozuje pět, do konce roku jich chce mít minimálně sedm. ,,V příštím roce máme v plánu vybudovat dalších pět až sedm stanic. Nejen na teritoriu Prahy, ale začínáme stavět plničku například v Mirošovicích," říká Pavel Janeček, předseda představenstva PP a.s.

Díky široké nabídce CNG vozů ve většině tříd roste závratně jejich popularita. Jen společnost ŠKODA plánuje letos prodat 3 000 CNG vozidel. V prodejích vozu podle pohonu se stal velký posun a palivo CNG se letos stalo v tomto ,,Skokanem roku". Po českých silnicích již jezdí více než 10 tisíc CNG vozidel.

Alternativou v dopravě bude také zkapalněný zemní plyn (LNG). Společnosti Bonett, E.ON a Vemex se chystají postavit první LNG stanice v ČR.


Veřejné CNG stanice podle krajů

Kraj

Počet veřejných PS CNG

Praha

11

Středočeský

13

Jihočeský

5

Plzeňský

5

Karlovarský

2

Ústecký

5

Liberecký

3

Královéhradecký

6

Pardubický

4

Vysočina

5

Jihomoravský

9

Zlínský

5

Olomoucký

8

Moravskoslezský

9

CELKEM

90



Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů