Pátek, 29. března 2024

Pardubický kraj bude sanovat Schindlerovu továrnu a shořelou skládku

Pardubický kraj bude sanovat Schindlerovu továrnu a shořelou skládku

Pardubický kraj požádá o dotaci na sanace bývalé továrny firmy Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku a shořelé skládky pneumatik v Boru u Skutče na Chrudimsku. Obě místa ohrožují podle kraje okolí nebezpečnými látkami. Předpokládané náklady přesahují 30 milionů korun. Hejtmanství může získat dotaci ve výši až 80 procent částky. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). V areálu Vitky zaměstnával za války Oskar Schindler, známý z filmu Schindlerův seznam, židovské pracovníky, které tak zachránil před smrtí.

"V současné době zajišťujeme všechny nezbytné podklady pro žádosti, zejména pak odborný posudek opatřený znaleckou doložkou a rozpočet projektu. Uděláme vše, co je v našich silách, aby sanace těchto dvou areálů začala co nejdříve," řekl hejtman. "Byl jsem informován starosty obou měst, že od podání vlastní žádosti odstupují především z důvodů nevyjasněných legislativních otázek," dodal.

V areálu bývalé Vitky Brněnec jsou chemikálie a majitel Vitky, společnost Bustrex, je v likvidaci. Podle krajského radního Václava Kroutila (ČSSD) je v ohrožení především řeka Svitava, která protéká v blízkosti opuštěné továrny.

V Boru u Skutče zase v roce 2011 shořela skládka pneumatik a gumového těsnění. Oba majitelé skládky zkrachovali a nezaplatili pokuty udělené Českou inspekcí životního prostředí. "Vzhledem k charakteru odpadů a jejich množství představuje spáleniště významné riziko kontaminace jednotlivých složek životního prostředí závadnými látkami a může způsobit i významné poškození zdraví člověka," řekl Kroutil.

Hejtmanství musí podat žádost nejpozději ke konci července, sanace musí provést do šesti týdnů od podpisu smlouvy s dodavatelem, nejpozději však do konce května 2017.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů