Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku ve Veseckém údolí

Ochránci přírody obnovili naučnou stezku ve Veseckém údolí

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) obnovil naučnou stezku ve Veseckém údolí v Liberci. Díky novým povalovým chodníkům a mostkům je cesta opět bezpečná, nově jsou na stezce také informační panely s QR kódy. ČTK o tom informovala liberecká předsedkyně ČSOP Květa Morávková.

Vesecké údolí se nachází na jihovýchodním okraji města nedaleko sídlišť Rochlice, Doubí a Vesec. Oblíbené místo procházek a výletů bylo v posledních pár letech velmi špatně přístupné, protože povalové chodníky v podmáčených částech území již dosloužily. "Práce probíhaly od podzimu minulého roku a celkem jsme umístili 60 metrů povalů z modřínového dřeva, včetně dvou mostků a sedmi nových cedulí," upřesnila Morávková.

Stezka dlouhá 2,3 kilometru má sedm zastavení, vede Veseckým údolím i kolem stejnojmenného rybníka. Údolí je unikátní svou pestrostí střídajících se přírodních či přírodě blízkých stanovišť na poměrně malé ploše, asi 50 hektarech. Jsou tam tůňky, mokřady, slatinné loučky i rašeliniště. Údolí Mlýnského a Lučního potoka bylo od 50. let minulého století rezervováno pro výstavbu přehrady, která by zásobovala vodou průmyslové provozy v okolí. Díky tomu zůstalo toto území ušetřeno vlivům zemědělského hospodaření i rozsáhlejší výstavby. Přehrada zde ale nevznikla, a tak v těsné blízkosti města zůstala výjimečně zachovalá přírodní enkláva.

Ochránci přírody usilují o to, aby bylo Vesecké údolí prohlášeno za přírodní rezervaci. Podle průzkumů se v údolí nachází přes 400 druhů rostlin, z toho 30 je ohrožených nebo v regionu vzácných, například vrba plazivá nebo kozlík dvoudomý. Žije tam 250 druhů hmyzu a téměř 100 druhů obratlovců. Mezi nimi i kriticky ohrožená mihule potoční, silně ohrožený skokan ostronosý nebo vzácné, v celoevropském měřítku ohrožené vážky klínatka obecná a páskovec proužkovaný. Pozorní návštěvníci mohou spatřit například také ledňáčka, ťuhýka, mloka nebo čolka.

Stezka se obnovovala v rámci programu NET4GAS Blíž přírodě. Ochránci přírody ji chtějí slavnostně otevřít odpoledne v úterý 30. června. Pro děti jsou připravené soutěže, posezení u ohně s opékáním buřtů, pro zájemce výuka sečení kosou a místní neziskové organizace představí svoji nabídku na letní prázdniny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů