Čtvrtek, 28. března 2024

Začíná české předsednictví V4. Zaměří se mimo jiné na odpady, ochranu klimatu, energetiku či biodiverzitu

Začíná české předsednictví V4. Zaměří se mimo jiné na odpady, ochranu klimatu, energetiku či biodiverzitu

Česká republika se dneškem na rok ujímá předsednictví Visegrádské skupiny, tzv. V4 [1]. Předsednictví ČR přebírá od Slovenska a v rámci něj bude pokračovat v rozběhnutých projektech a tématech. Konkrétně v oblasti životního prostředí to bude řešení problematiky oběhového hospodářství, ochrany klimatu, otázek energetické unie, podpory biologické rozmanitosti a dalších.

Mottem českého předsednictví, které potrvá od 1. července 2015 do 30. června 2016, je ,,V 4 Trust" (lze číst také jako ,,We for trust") - tj. společná důvěra. Toto heslo zahrnuje jednu z nejvýznamnějších hodnot visegrádské spolupráce. Tou je jedinečná míra vzájemné důvěry založená na funkčních, blízkých vztazích a na otevřené výměně názorů mezi partnery.

,,Především proto je V4 nadále základním a klíčovým formátem spolupráce ve střední Evropě, a to zejména v dobách, kdy se do Evropy vrátily hospodářské a válečné konflikty, na něž bude třeba vedle dlouhodobě plánovaných aktivit stále častěji pružně reagovat," říká ministr Richard Brabec.

V oblasti životního prostředí bude MŽP klást důraz na problematiku oběhového hospodářství a změny evropské odpadové legislativy, na klimaticko-energetický rámec EU do r. 2030, revizi systému EU ETS a na mezinárodní vyjednávání o ochraně klimatu, jemuž se na konci roku bude věnovat mezinárodní konference v Paříži.

,,Tento rok je rozhodující pro mezinárodní jednání o ochraně klimatu, což je i vysokou prioritou v programu zemí V4. Na konferenci v Paříži budeme podporovat přijetí právně závazné smlouvy, která stanoví mitigační [2] závazky pro všechny smluvní strany a zahrne tak i největší producenty emisí skleníkových plynů. Tato smlouva by měla také přispět k dosažení udržitelného rozvoje prostřednictvím účinné adaptace na klimatické změny a současně řešit otázku financování opatření na ochranu klimatu," dodává ministr Brabec.

Mezi další priority českého předsednictví patří problematika ochrany ovzduší, naplňování Strategie EU pro biodiverzitu či podpora implementace Rámcové úmluvy o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat.

Program českého předsednictví V4 najdete na internetové adrese: www.mzv.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů