Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další úspěšný rok britského antifosilního zákona. Vytlačuje staré a nepotřebné uhelné elektrárny

Další úspěšný rok britského antifosilního zákona. Vytlačuje staré a nepotřebné uhelné elektrárny

Britská ekonomika je už o pětinu méně závislá na uhlí, ropě a zemním plynu než před rokem 2008, kdy byl přijat přelomový antifosilní zákon. Ten stanovil závazné tempo snižování spotřeby fosilních paliv.

Za rok 2014 klesla závislost o rekordních 6 procent (po odečtení vlivu relativně teplejší zimy). Potvrdila to nejnovější zpráva oficiální komise ekonomů, technických expertů a vědců, která dohlíží na naplňování klíčového zákona, který modernizuje britskou ekonomiku [1].

Komise upozorňuje, že za loňským úspěchem stojí zejména odstavování starých uhelných zdrojů. Británii se také podařilo mírně snížit spotřebu elektřiny a zvýšit efektivitu využívání energie v průmyslu. Dobře pokračuje instalace obnovitelných zdrojů elektřiny. Naopak zateplování domů loni příliš nepokročilo.

Ostrovnímu království se daří snižovat spotřebu fosilních paliv dokonce víc než zákon ukládá a už loni se přiblížilo splnění cíle EU pro rok 2030.

Vláda Bohuslava Sobotky se zavázala k antifosilnímu zákonu podle úspěšného britského vzoru již ve svém programovém prohlášení [2]. Podporují jej i obě opoziční strany TOP 09 a Starostové a Nezávislí i KSČM [3]. Návrh nyní připravuje ministerstvo životního prostředí.

Na britském zákonu se shodli labouristé s konzervativci i liberály, podpořil jej Svaz britského průmyslu i odbory. A vyplatilo se to. Zákon rozhýbal inovace v průmyslu i chytrá řešení, jako je zateplování domů, výroba čisté energie či aut s nízkou spotřebou.

Anglické a velšské domácnosti platí o čtvrtinu nižší účty za plyn a elektřinu zejména díky zateplování domů a modernizaci vytápění [4]. Do ostrovního království se - díky místní poptávce - také stěhují továrny vyrábějící větrné elektrárny či úsporná auta.

Zákony pro snížení spotřeby fosilních paliv přijali minulý rok také v Dánsku, Finsku a Francii [5]. V minulých letech vznikla podobná legislativa rovněž ve Švédsku, Rakousku či nejprůmyslovějším německém regionu Severním Porýní-Vestfálsku [6] a připravuje se i v Irsku a dalších státech.

Martin Mikeska, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

,,Snížit během šesti let spotřebu uhlí, ropy a plynu o dvacet procent je fantastický úspěch britského antifosilního zákona. Firmy stavějí v Británii nové továrny a nabírají tisíce zaměstnanců, protože o technologie s nižší spotřebou je zájem. Čeští odboroví předáci a Svaz průmyslu by se měli přestat bát, že obnovitelné zdroje a snižování spotřeby energie zruinují český průmysl nebo pracovní trh, je to přímo naopak."

Poznámky:

[1] Reducing emissions and preparing for climate change: 2015 Progress Report to Parliament:: http://www.theccc.org.uk/publication/reducing-emissions-and-preparing-for-climate-change-2015-progress-report-to-parliament/

[2] Program vlády slibuje srazit kritickou závislost na fosilních palivech a zlepšit recyklaci odpadu: www.hnutiduha.cz/aktualne/program-vlady-slibuje-srazit-kritickou-zavislost-na-fosilnich-palivech-zlepsit-recyklaci

[3] Karel Schwarzenberg: podporujeme zákon ke snížení závislosti na fosilních palivech:
www.hnutiduha.cz/aktualne/karel-schwarzenberg-podporujeme-zakon-ke-snizeni-zavislosti-na-fosilnich-palivech

[4] Dle zprávy Národního statistického úřadu - více na: http://www.cislotydne.cz/25/

[5] http://hnutiduha.cz/aktualne/francie-schvalila-zakon-ktery-snizi-zavislost-na-rope-plynu

[6] http://hnutiduha.cz/aktualne/cislo-tydne-80-nejprumyslovejsi-region-nemecka-snizi-spotrebu-fosilnich-paliv-o-80-procent

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů