Sobota, 20. dubna 2024

Větrání s rekuperací tepla nesmí ve Finsku chybět v žádné nově postavené budově

Větrání s rekuperací tepla nesmí ve Finsku chybět v žádné nově postavené budově

Finsko není jen zemí tisíců jezer. Severský stát se může pochlubit také jedním z nejlepších vzdělávacích systémů na světě, což dokládají výsledky finských žáků v mezinárodních srovnávacích výzkumech. Jedním z důvodů tohoto úspěchuje i skutečnost, že finská města na projektu škol nešetří a pořádají na nové budovy architektonické soutěže. Třeba základní škola ve městě Espoo byla postavena v roce 2012 v nově vznikající obytné čtvrti Saunalahti a o rok později získala národní ocenění jako environmentální projekt roku. Budova šetří energii díky využití sluneční energie, účinnému systému řízeného větrání s rekuperací tepla a pod kontrolou má i osvětlení. ,,Ve Finsku musí mít všechny novostavby systém větrání s rekuperací tepla," říká Pekka Luukkonen, vedoucí projektového řízení staveb ve společnosti YIT, jež školu postavila. Ve třídách i ostatních místnostech tak mají děti i personál zajištěn neustálý přísun čerstvého vzduchu.

Škola má kapacitu pro 750 žáků a vedle veřejné knihovny slouží její budova i jako víceúčelové vzdělávací a kulturní centrum. Přes den se tam zajišťuje obyvatelům hlídání dětí. Autorem projektu je inský ateliér Verstas Architects, jehož návrh vyhrál v roce 2007 otevřenou architektonickou soutěž. Stavba je podle architektů koncipována jako škola budoucnosti, kdy se vzdělávání bude čím dál častěji přesouvat mimo tradiční třídy. Řešení interiéru má podporovat interakci, uprostřed budovy je obrovská víceúčelová jídelna s pódiem, kde se konají školní představení. Z jídelny je přes prosklenou stěnu vidět na školní dvůr.

Škola klade důraz na nové způsoby vzdělávání, část výuky probíhá s využitím iPadů, v celé budově je bezdrátový internet. Každé křídlo objektu je v jiné barvě, aby se děti snadněji orientovaly. Architekti pracovali s autentickými materiály - fasáda je z červených cihel, dřeva, betonu, střecha z mědi, v interiéru je pak přiznaný beton.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů