Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropský parlament schválil reformu obchodování s emisními povolenkami

Evropský parlament schválil reformu obchodování s emisními povolenkami

Členské země Evropské unie se včera finálně dohodly na reformě systému obchodování s emisními povolenkami. V Bruselu po několika měsících vyvrcholilo jednání o plánu Evropské komise na stažení stovek milionů přebytečných emisních povolenek. Povolenky, kterých je v systému emisního obchodování nadbytek, budou od ledna roku 2019 mířit do stabilizační rezervy (MSR). Z té mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky. Virtuse Energy, největší tuzemský obchodník s emisními povolenkami a obchodník s elektřinou a zemním plynem, očekává na základě dohody zvyšování ceny povolenek v průměru o 10 - 15 % za rok, čímž vzroste během pár let velký zájem o investice do čistých a méně znečišťujících technologií.

Politická jednání mají dopad na cenu emisních povolenek a elektřiny, ale i na objem peněz pro modernizaci průmyslu. ,,Schválení tržní stabilizační rezervy vnímáme pozitivně, protože odstraní z trhu přebytek, který zabraňuje efektivnímu fungování trhu s emisními povolenkami. Cena emisních povolenek by měla motivovat provozovatele investovat do zelených technologií a omezovat spotřebu uhlíkově náročných paliv. Současná cena je příliš nízká, aby tento cíl naplnila. Rezerva postupně přebytek povolenek odstraní z trhu, což by mělo vést k růstu ceny až na úroveň, při které se investice do zelených technologii budou vyplácet," říká Anatolij Stolbov, hlavní analytik Virtuse Energy.

Konečný scénář dohody podle Virtuse Energy přinese zvýšení ceny povolenek. ,,Nyní je cena 7,40 euro za tunu. Předpokládáme, že do konce roku dosáhne 8 - 8,5 eura. Kvůli očekávané implementaci MSR cena nejspíše zachová aktuální rostoucí trend. Kvůli snížení rizika razantního výprodeje poklesne i volatilita," dodává Anatolij Stolbov.

Evropská unie zavedla v roce 2005 systém obchodu s povolenkami, kdy se mezi členské státy rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Po jejich překročení se musí povolenky kupovat. Dražší cena povolenek zvyšuje cenu tzv. silové elektřiny. Nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Např. uhelné elektrárny mají díky levným povolenkám méně nákladný provoz. Rezerva má navázat na takzvaný backloading, který byl v Evropě spuštěn v loni právě kvůli přebytku povolenek a jejich klesajícím cenám. Během tří let má být jeho prostřednictvím postupně staženo 900 milionů emisních povolenek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů