Pátek, 19. dubna 2024

Stavba spalovny za 2 mld. v Chotíkově u Plzně opět pokračuje

Stavba spalovny za 2 mld. v Chotíkově u Plzně opět pokračuje

Dvoumiliardová stavba spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně, která má zpět platné stavební povolení, pokračuje po konzervaci opět naplno. Minulý pátek vydal stavební povolení středočeský krajský úřad. Ten se věcí zabýval poté, co Krajský soud v Plzni v únoru na popud ekologických aktivistů povolení zrušil. ČTK to řekl Tomáš Drápela, předseda představenstva městské firmy Plzeňská teplárenská, která je investorem stavby.

"Původní stavební povolení nabylo právní moci tím, že jsme dostali písemné vyjádření Středočeského kraje, že jsme v ničem nepochybili a že naše dokumentace je v pořádku," uvedl Drápela. Toto vyjádření zapsal investor do stavebního deníku a poslal generálnímu dodavateli - pražskému ČKD. Přerušily se tak konzervační práce a stavba pokračuje od tohoto týdne naplno podle původního harmonogramu, který se musí upravit. Na stavbu se vrátili všichni dělníci.

Drápela zatím nedokázal vyčíslit škody, které vznikly po únorovém verdiktu soudu, který stavbu zastavil. Na soud se obrátili se žalobou aktivisté, kteří tvrdili, že plzeňský krajský úřad, jenž o stavbě rozhodoval, byl podjatý. Ministerstvo pro místní rozvoj poté nechalo rozhodnout středočeský úřad.

"V příštích dnech nás čekají těžká obchodní jednání s generálním dodavatelem a samozřejmě o eventuální úpravě harmonogramu. Původní harmonogram, nastavený ve smlouvě, je totiž velmi těžko splnitelný a nevidím ho jako příliš reálný," uvedl. Hlavní příčinou zpoždění jsou právě obstrukce kolem stavebního povolení.

Drápela už nevěří tomu, že by se mohl zahájit zkušební provoz zařízení koncem letošního roku tak, jak firma původně plánovala. Viděl by to spíše na začátek příštího roku, tedy na únor až duben. "Budeme se o tom ještě dohadovat, protože musíme udělat dodatky ke smlouvám a řadu dalších věcí. Jsme pod zákonem o veřejných zakázkách. Věc bude velmi komplikovaná a obchodně náročná," uvedla Drápela.

Z nákladů na spalovnu už investor zaplatil dodavateli 1,7 miliardy Kč, desetiprocentní zádržné vyplatí teplárna až po uplynutí zkušebního provozu. "Veškerá technologie už tam je. Chybí jen natáhnout kabely, rozběhnout řídící systém a celé to nastavit," uvedl.

Do plného provozu by mělo zařízení, které spotřebuje až 95.000 tun komunálního odpadu ročně, najet na jaře příštího roku. Spalovna už má smlouvami se svozovými firmami zajištěný veškerý odpad, tedy palivo. Teplárna přijala všech 36 lidí, kteří budou pracovat na spalovně. Trénujeme je, učí se a dělají si zkoušky, řekl Drápela.

Plzeňská teplárenská dokončí do listopadu 6,5 kilometru dlouhý horkovod ze spalovny. "Chybí 600 metrů," řekl Drápela. Stavbu za 360 milionů korun podpořila 100 miliony Kč dotace EU. Právě kvůli ní firmu v minulých dnech kontroloval Státní fond životního prostředí, který neshledal žádné závady.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů