Čtvrtek, 28. března 2024

Milan Cais a Samosebou.cz vytvoří odpadkový koš, který může být také hezkým kusem nábytku

Milan Cais a Samosebou.cz vytvoří odpadkový koš, který může být také hezkým kusem nábytku

Koš na odpadky jako hezký designový kus nábytku, kterým se můžete chlubit? Proč ne! Vizuální umělec Milan Cais se společně s návštěvníky portálu Samosebou.cz pokusí dokázat, že to je možné. Na portálu, který propaguje třídění a recyklaci odpadů, odstartoval unikátní projekt s názvem Perfektní koš. Jeho cílem je najít ideální podobu koše na třídění odpadu v domácnosti: aby byl funkční, praktický ale i vizuálně zajímavý. Lidé zde mohou volit různé parametry a na základě jejich hlasování připraví konkrétní návrhy výtvarník a hudebník Milan Cais ze skupiny Tata Bojs.

,,Třídění je potřeba. Můžeme si ho navíc zpříjemnit, pokud se odpadkový koš stane i pěkným kusem nábytku," říká Milan Cais. Proslavil se jako frontman kapely Tata Bojs, nicméně je rovněž uznávaným výtvarným umělcem a má za sebou řadu úspěšných výstav v ČR i v zahraničí. Známé jsou jeho instalace ve veřejném prostoru, například Noční hlídač na budově Goethe-institutu v Praze.

,,Milan Cais je zárukou, že vznikne něco mimořádného. Ale první krok musí udělat veřejnost: hlasovat na Samosebou.cz, a vytvořit tak pro výtvarníka zadání," říká Miroslav Ruml ze Samosebou.cz. ,,Vůbec netušíme, jaký bude výsledek, zda budou lidé klást větší důraz na praktičnost nebo na estetiku. Každopádně by měl vzniknout produkt, který může fungovat jako designový doplněk a není nutné ho někam schovávat."

Češi jsou experti na třídění, pravidelně třídí skoro tři čtvrtiny populace a například ve třídění plastových obalů se Česko řadí mezi evropskou špičku. Hlavní motivací ke třídění je dobrá dostupnost barevných kontejnerů, kterých je v České republice přes 253 000, ale může to být i vhodná sběrná nádoba v domácnosti.

Jak bude projekt probíhat?

V první fázi se bude hlasovat o tom, kolik nádob bude potřeba. Zda to mají být dvě nádoby - například na papír a plast, tři nádoby - na papír, plast a sklo nebo zda doma třídí i nápojové kartony a bude tedy potřeba mít nádoby čtyři.

Dále se bude hledat optimální velikost nádob, jejich poloha a další parametry. Milan Cais bude na základě hlasování v jednotlivých kolech průběžně připravovat kresby, které se stanou vodítkem pro další společnou tvorbu. Celý projekt bude gradovat na podzim.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů